English

„Oblikovatelji sjećanja“ pred zagrebačkom publikom

Datum objave: 02.06.2015.

Retrospektivna izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, prikazana lani tijekom srpnja i kolovoza u palači Sponza povodom 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je pred zagrebačkom publikom u ponedjeljak, 1. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb

Tijekom više od šezdeset godina postojanja Dubrovačkih ljetnih igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije, poput Toša Dabca, Đura Griesbacha, Vilka Zubera, Marije Braut, Nenada Gattina, Krešimira Tadića, Slobodana Tadića, Enesa Midžića, Pava Urbana, Ane Opalić, Damila Kalođere i dugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih dok su istovremeno značajni likovni umjetnici i dizajneri, poput Eda Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Iva Grbića, Eda Kovačevića, Toma Gusića, Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih, kreirali plakate i naslovnice, a neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara. Iako su im radovi obilno korišteni u brojnim publikacijama, njihovo autorstvo nije isticano. 

Izložbom su Igre željele odati priznanje svojim suradnicima fotografima i dizajnerima pa izložbu prati i katalog s biografijama autora s posebnim naglaskom na njihovoj suradnji s Igrama. Autorica stručne koncepcije izložbe je profesorica povijesti umjetnosti dr. sc. Marija Tonković, a priprema je trajala gotovo godinu dana jer je materijal trebalo skupiti iz različitih izvora pošto je festivalska arhivska građa velikim dijelom izgorila ratne 1991. godine. Tako se pružila idealna prilika da se prikupljenim materijalom, sada digitalno obrađenim, iz raznih muzeja, arhiva i privatnih izvora, dopuni i rekonstruira Arhiv Dubrovačkih ljetnih igara.

Izložba je ostvarena u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb uz podršku Epsona, a pomogle su i druge brojne institucije i pojedinci.  

Izložba prikazuje ukupno 34 plakata i 107 fotografija, a uključuje i multimedijalnu prezentaciju. Moći će se razgledati do 14. lipnja 2015. u Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb, Trg maršala Tita 10.