English

Bariccov „Ocean more“ otvara program „Pisci na Igrama“

Datum objave: 28.07.2014.

Program naslovljen po citatu „Pijesak dokle ti oko seže“ iz romana „Ocean more“ Alessandra Baricca publici će na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama, u šest večeri predstaviti četiri pisaca. Program počinje s „Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more“ ostvaren u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, HNK Varaždin, Hrvatskog društva pisaca, Talijanskog instituta za kulturu i Veleposlanstva Italije u Zagrebu. Izbor iz romana, preradbu, scensku prilagodbu, scenografiju i izbor glazbe napravila je Mani Gotovac, suautorstvo scenske prilagodbe potpisuje Robert Plemić, kostimografiju Belinda Radulović, likovnu intervenciju Ivan Midžić, Ann Deveria igra Iva Babić, Plassona Robert Plemić, Bartlebooma Bruno Kontrec, a u ulogama Naratora, Asistenta i Pijaniste pojavljuje se Ivan Čuić. Na programu je još jedna izvedba, u srijedu, 30. srpnja u kupalištu Šulić također s početkom u 23:00 sata, umjesto u 21:30 sati kako je ranije najavljivano, a radi oseke, odnosno da bi se osigurala dovoljno niska razina mora i niska razina buke. Premijernoj izvedbi će nazočiti i sam autor Alessandro Baricco, koji će svoju literarnu večer imati u četvrtak, 31. srpnja s početkom u 21:30 minuta u palači Sponza kad će govoriti o pisanju, o baroknoj glazbi, o svojoj školi kreativnog pisanja „Holden“ i drugim temama. Ovo je prvo javno pojavljivanje u Hrvatskoj ovog, možda najpoznatijeg i najcjenjenijeg suvremnog talijanskog pisca i autora jedanaest romana od kojih su gotovo svi bestselleri diljem svijeta.

Program „Pisci na Igrama“ nastavit će se 13. kolovoza kad će svoju večer u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati imati Arsen Dedić pod nazivom „Pisac opće prakse“ uz pratnju Matije Dedića na glasoviru, nakon ćega će se u ljetnom kinu Jadran u 23:30 sati prikazati dokumentarac o životu i radu Arsena Dedića „Moj zanat“. Pod nazivom „Naplatna stanica“, svoju večer imat će hrvatski pisac Ivan Vidić, 17. kolovoza u atriju palače Sponza. „Naplatna stanica“ jedna je od kratkih priča iz Vidićeve nedavno izdane zbirke novela „Južna država“, a za ovu prigodu tekst će za scenu prilagoditi Krešimir Dolenčić. Program će zatvoriti „Bez odraza“ iz zbirke novela „Mrtvima ništa ne treba“ Iva Brešana, a u scenskoj prilagodbi Vinka Brešana, 19. kolovoza u atriju palače Sponza. 

Program „Pisci na Igrama“ nastavak je lanjskog uspješnog projekta Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca „Pisci u Sponzi“ idejne autorice Mani Gotovac.