English

Brucknerov „Ledeni mjesec“ na brodu na pučini

Datum objave: 27.07.2015.

U sklopu projekta „Pisci na Igrama“, a u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Hrvatskog društva pisaca i Muzeja za suvremenu umjetnost iz Zagreba, premijerno će, u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić, biti izveden „Ledeni mjesec“, u utorak, 28. srpnja na brodu s polaskom iz luke Gruž u 21:30 sati. Premijernoj izvedbi nazočit će i sam autor, francuski pisac i filozof Pascal Bruckner.

Poput četvero glavnih junaka, dva ljubavna para - Franza i Rebecce te Didiera i Beatrice, koji su se ukrcali na brod „Truva“ i krenuli na krstarenje, glumci i gledatelji ukrcat će se u luci Gruž na brod koji će dvije srpanjske večeri biti kazališna scena i poprište priče o ljubavi i mržnji, strasti i destrukciji, ali ponajviše o manipulaciji. Iza naizgled bespomoćnog i bezopasnog invalida Franza koji samo traži razumijevanje krije se monstruozni manipulator. Odabravši Didiera i Beatrice, mladi, načitani, ali životno neiskusan par, kao sredstvo osvete, a svoju lijepu ženu Rebeccu, porijeklom tunišku Židovku, kao mamac i žrtvu, Franz započinje svoju opasnu igru. „Ledeni mjesec“ možda je i najpoznatiji roman Pascala Brucknera, a proslavila ga je ekranizacija redatelja Romana Polanskog s Hughom Grantom, Kristin Scott Thomas i Emmanuelle Seigner u glavnim ulogama.

Scensku prilagodbu romana napravila je redateljica Vlatka Vorkapić, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a glazbu napravio Dr. Jojboli. Rebeccu igra Sara Stanić, Franza Robert Plemić, Beatrice Marija Šegvić, a Dediera Jure Radnić.

„Ledeni mjesec“ će biti izveden i u srijedu, 29. srpnja, dok će autor, slavni francuski filozof i pisac Pascal Bruckner, u četvrtak, 30. srpnja s početkom u 21:30 sati u atriju palače Sponza održati razgovor s Draženom Katunarićem i publikom. Tri dana s Brucknerom na Igrama održavaju se u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj - www.rendez-vous.hr.