English

Dramske uspješnice "Othello" i "Kafetarija" na Igrama i ovo ljeto

Datum objave: 04.05.2017.

Festivalsku publiku i ove godine očekuje bogat i raznovrstan dramski program. Osim novih premijera i najavljenih gostovanja, opet će se igrati dva izvrsno primljena lanjska premijerna naslova – Kafetarija prema djelu La Bottega del caffè, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor i u režiji Vinka Brešana te nagrađeni Othello Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban.

Najviše je uzbuđenja i iščekivanja prošlog ljeta kod Dubrovčana pobudila Kafetarija. Za to su bila zaslužna ponajprije sjećanja na legendarnu predstavu, jednu od najpopularnijih komedija prikazanih na Igrama u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani, koja se na repertoaru zadržala punih 10 godina. Brešanova Kafetarija u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, prikazana kao komedija s pjevanjem i plesanjem, ispunila je očekivanja. Uz danima unaprijed rasprodane ulaznice, pogledalo ju je gotovo 5000 posjetitelja na šest izvedbi, od kojih je posljednja dodana u program zbog iznimnog interesa publike. Nisu izostali ni pohvalni napisi u medijima. Tomislav Čadež za Jutarnji list napisao je: "Predstava je zauzela središnji prostor najpoznatije ulice u Hrvatskoj, poput nazbilj otoka o koji se razbijaju ljudski valovi sačinjeni od Koreanaca nakićenih selfie-štapovima, Engleza nakićenih pivom, glasne, raznobojne mlađarije sa svih kontinenata. Više od toga nemoguće je očekivati." Ana Tasić pak u svom osvrtu navodi da Brešanova Kafetarija ima naglašenu društvenu svijest i odgovornost vezano za problem komercijalizacije Dubrovnika, u čemu je sam kraj provokativan i značenjski inspirativan zbog neodređenosti koja gledateljima ostavlja prostor za razmišljanje. Gospar Lukša, u pozi Svetog Vlaha poziva na kafu, ostajući sam jer svi ostali su grad napustili. 

Kafetarija

Festivalska publika na Kafetariji ove godine može uživati 25., 26. i 27. srpnja. Autorica dramaturške adaptacije prema preradbi dr. Frana Čale i dramaturginja je Mira Muhoberac, scenograf Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a Mate Matišić autor je tekstova songova te obrade glazbe. Sjajan ansambl predvode: Nikša Butijer, Pjer Meničanin i Nikša Kušelj. Više o predstavi ovdje.

Kafetarija ispred Sponze 

Othello za kojeg je na kraju prošle sezone cijeli ansambl predstave nagrađen Orlandom za najbolje dramsko ostvarenje 67. Dubrovačkih ljetnih igara, a potom i redateljica Ivica Boban Nagradom hrvatskog glumišta, uprizorit će se i na 68. Igrama, na tvrđavi Lovrjenac i to 31. srpnja te 1., 2. i 3. kolovoza. Nagrada Orlando dodijeljena je predstavi Othello „jer je postavljena u tradiciji najboljih dramsko ambijentalnih dosega Dubrovačkih ljetnih igara, ali je pri tome i svojom sažetošću i izravnom jasnoćom izričaja posve u duhu današnjeg vremena.“ – glasilo je obrazloženje ocjenjivačkog suda, dok su napisi u medijima sugerirali: ''Dubrovački Othello sav je sazdan od nepotkupljivih emocija'' kako je pisao Večernji list koji hvali i redateljicu Ivicu Boban koja je ponovno ''dokazala autorsku snagu''. Jutarnji list dodaje kako je riječ o predstavi ''dostojnoj svog sjaja, ovoga vremena i punih tribina''. 

Othello na Lovrjencu

Naslovnu ulogu Othella igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK, sjajni Dragan Despot, a Othellovu ženu Desdemonu mlada, ali „krhka i blaga, bajkovito eterična“ Anja Đurinović kojoj je ovo jedna od prvih većih uloga. Jaga je, briljantno utjelovio Rakan Rushaidat, a Emiliju, Jagovu ženu Ivana Boban. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a mačevanje je s glumcima uvježbavao Lovro Buva. Više detalja o predstavi dostupno je ovdje

Othello premijera naklon

Premijera Othella

Pokrovitelj repriznih izvedbi "Kafetarije" i "Othella", koje će zacijelo i na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama puniti tribine, je Tele2.