English

Dubrovačke ljetne igre u Festivalskoj palači obilježile Noć muzeja

Datum objave: 25.01.2016.

Više od 500 Dubrovčana pratilo je programe koje su Dubrovačke ljetne igre u Festivalskoj palači pripremile za posjetitelje Noći muzeja, koja je održana 29. siječnja. Druga je to godina zaredom da Igre sudjeluju u obilježavanju ove popularne manifestacije koja se tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj.  

Program je u Festivalskoj palači započeo u 18:00 sati dvosatnom lutkarskom radionicom namijenjenoj djeci od 5 do 14 godina koju su vodile Carmela Grgurević i Hana Čerimagić-Sarić. U 20:00 sati povjesničarka umjetnosti Maja Nodari održala je predavanje „Palača Kerša - Festivalska palača“ o povijesnom i kulturološkom značaju ovog zdanja čija povijest seže u rana dubrovačka stoljeća. Odmah zatim, predavanje „Palača Kerša – feniks Domovinskog rata“ održala je restauratorica Veronika Šulić i otkrila složenost zahvata obnove palače nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu, s naglaskom na štukature i zidne slike. 

Pogled u povijest posjetiteljima je pružio i glazbeni kolaž u izvedbi flautistice Andree Dizdar i Ivane Jelače na čembalu koji je svojevrsna rekonstrukcija povijesnog salonskog koncerta iz razdoblja baroka i klasicizma, vremena iz kojeg palača i datira, približavajući tako duh minulog vremena. Glazbeni program odvijao se u nekoliko ciklusa tijekom večeri. 

Drugi programski dio činilo je otvaranje izložbe „Kosta Spaić - iz arhive Igara“, slijedeći tako temu 11. Noći muzeja „Utemeljitelji i reformatori“ koja podrazumijeva predstavljanje značajnih ličnosti koje su doprinijele reformama u razvoju i unapređenju kulturnih institucija i struke. Kosta Spaić kao kazališni redatelj i dugogodišnji umjetnički direktor dramskog programa Igara. Više o Kosti Spaiću, jednom od velikana povijesti ovog najznačajnijeg hrvatskog festivala, posjetitelji su čuli na predavanju teatrologinje Mani Gotovac, pod nazivom: „Samo oni prostori koji su doživjeli tisuće ljudskih sudbina, mogu postati plodno tlo za teatar – za Igre“. 

Cijelu večer posjetiteljima je bilo omogućeno razgledavanje Festivalske palače uz vodstvo. Dobitnici nagradne igre, u kojoj su besplatno mogli sudjelovati svi posjetitelji, su:

1. nagrada: Ulaznice za dvije osobe za dramsku premijeru „Kafetarija“ u režiji Vinka Brešana, 31. srpnja 2016. / dobitnica: JELENA PAČE SENTOVIĆ

2. nagrada: Ulaznice za dvije osobe za završni koncert, 25. kolovoza 2016. / dobitnik: IVO MEDI

3. nagrada: Dvije ulaznice za Svečano otvaranje 67. Dubrovačkih ljetnih igara i pozivnica za domjenak nakon svečanosti, 10. srpnja 2016. / dobitnica:  ILONA HUMEK

4. & 5. nagrada: Festivalska ombrela. / dobitnici: MARGARITA ĐURIĆ & RAMONA ĐEREK

Oni koji nisu bili prisutni na izvlačenju pa nisu bili u mogućnosti preuzeti nagradu, bit će obaviješteni telefonski.