English

Dubrovački simfoničari i Josipa Bilić, pod ravnanjem Valentina Egela ispred Katedrale

Datum objave: 19.08.2023.

Početak posljednjeg tjedna 74. Dubrovačkih ljetnih igara obilježit će veliki koncert ispred Katedrale koji će u ponedjeljak, 21. kolovoza u 21:30 održati Dubrovački simfonijski orkestar sa sopranisticom Josipom Bilić, a pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Na programu su djela Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadeusa Mozarta te Ivana Violića.

Egel

Koncert će započeti simfonijskom pjesmom Vodenjak Antonína Dvořáka, inspiriranom zbirkom balada Kitice češkoga pjesnika Karela Jaromíra Erbena, a nastaviti Mozartovom skladbom Radujte se, slavite koja oslikava sakralni tekst na latinskome kao i raskošnost prave koncertne skladbe. Uslijedit će praizvedba dubrovačkog skladatelja Ivana Violića, a nastup će završiti Dvořákovom Simfonijom br. 8, u G-duru, op. 88 , za koju Dvořákov biograf Hans-Hubert Schönzeler rekao da „odiše atmosferom mjesta Vysoká“.

Dubrovački simfonijski orkestar redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima, a nezaobilazan je dio i ovoljetnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Ove godine DSO obilježava i svoju 98. obljetnicu aktivnog rada, a prilikom nastupa ispred Katedrale vodit će ga Valentin Egel, šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Za vrijeme studija na Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Weimaru bio je šef dirigent raznih studentskih orkestara i višestruki dobitnik stipendija Charlotte Krupp i Richard Wagner.  Kao gostujući dirigent nastupao je s brojnim orkestrima i slavnim glazbenicima, među ostalim s Brunom Delepelaireom, Fabriceom Millischerom, Reinholdom Friedrichom i Maidom Hundeling. Josipa Bilić ostvarila je svoj profesionalni operni debi kao stipendistica Opere HNK u Zagrebu, a proglašena je i Mladom umjetnicom 2022. godine, odnosno nagrađena najprestižnijom nagradom koju dodjeljuje Orkestar Zagrebačke Filharmonije s ciljem poticanja mladih, talentiranih glazbenika koji su ostvarili osobito uspješna i zapažena solistička dostignuća. Dobitnica je Diplome 55. tribine Darko Lukić za recital uz umjetničku pratnju pijanista Jana Nikovića, te nagrade Ferdo Livadić, za najbolju umjetničku osobnost na 19. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.