English

Dubrovački simfoničari ostvarili još jedan vrhunski festivalski koncert

Datum objave: 13.08.2019.

Dubrovački simfonijski orkestar nastupio je sinoć, 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora s violinisticom Katarinom Kutnar pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića u okviru glazbenog programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Praizvedena je kompozicija Ciklus.mp3 za gudače dubrovačkog pijanista i skladatelja Ivana Violića, a festivalska publika uživala je i u Koncertu za violinu i orkestar u D-duruPetra Iljiča Čajkovskog te u drugom dijelu koncerta i BeethovenovojSimfoniji u Es-durubr. 3 poznatoj i kao Eroica.

Ivan Violic

Energičnom i uigranom izvedbom dubrovački simfoničari oduševili su publiku koja se unatoč velikim vrućinama okupila u velikom broju. Vrhunski umjetnici i dobar izbor repertoara, nagrađeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama.

Katarina Kutnar

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Orkestar surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom desetljeća. Tako su na prvom ovoljetnom festivalskom koncertu nastupili uz velikog trubača Håkana Hardenbergera pod ravnanjem Franza Antona Kragera, a na sinoćnjem,  i posljednjem, koncertu u sklopu jubilarne 70. sezone Igara, pridružila im se violinistica Katarina Kutnar. Talentirana glazbenica i dobitnica mnogih glazbenih nagrada i priznanja, violinu je  diplomirala 2017. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za izvedbu kompozije koju je i sinoć izvela u Dvoru, Violinskog koncerta Čajkovskog, nagrađena je Rektorovom nagradom. Maestro Ivo Lipanović rođeni je Dubrovčanin, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića. Unatoč tome što je nastanjen u Zagrebu, a profesionalni put ga već godinama veže za Split gdje je od 2014. na funkciji ravnatelja Opere HNK Split, ostvario je zavidnu međunarodnu karijeru surađujući s umjetnicima poput Barabare Hendricks, dirigirajući uglednim svjetskim orkestrima na prestižnim pozornicama poput Državne opere u Ankari, Teatru Verdi u Pisi, Operi u Nici, Njemačkoj operi u Berlinu i drugima, a u Dubrovniku je uvijek rado viđen gost.

DSO u Dvoru

Glazbeni program 70. Igara nastavlja se sutra, 14. kolovoza u atriju Kneževa dvora koncertom Hrvatskog baroknog ansambla sa solistima Pavlom Mašićem, Laurom Vadjon i Krešimirom Fabijanićem, a pod ravnanjem dirigenta Hervéa Niqueta. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.