English

Film radionice M.U.Z.A. u Kabogi

Datum objave: 11.10.2022.

Treći ciklus radionice M.U.Z.A. u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara, a pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung održava se u ljetnikovcu Bunić-Kaboga. Pijanistica Ivana Jelača autorski je osmislila radionicu M.U.Z.A. koju vodi sa suradnicama Matildom Perković i Zrinkom Japunčić u cilju obogaćivanja i razvijanja kreativnog izražavanja mladih. Finalni produkt radionice, nastavak lani snimljenog pedesetominutnog filma, premijerno će biti prikazan u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u subotu, 15. listopada s početkom u 19 sati.

Radionica je tematski vezana uz kulturni život dubrovačkih ljetnikovaca koji predstavljaju jedinstveni primjer ladanjske arhitekture i urbanog promišljanja, a nekolicina njih nalazi se u neposrednoj blizini izvora rijeke Omble. Zbog prirodnog fenomena miješanja slane i slatke vode rijeka Ombla zaštićeni je prostor prirode, napose znanstvenog, kulturološkog, obrazovnog, gospodarskog i drugog javnog interesa. Ovaj specifični mitski krajolik u prošlosti je bio oaza stvaralaštva, urbanog promišljanja, ali i održivog razvoja koji je stoljećima sukreirao svijest lokalne zajednice, a danas je pomalo zanemaren. Promatrajući ljetnikovce i prostor Rijeke dubrovačke kao mjesta kreativnog stvaralaštva u sadašnjosti, mladi polaznici radionice, uz edukaciju i istraživanje prostora, intenzivno su radili na snimanjima tijekom svibnja i lipnja ove godine. Spojivši imaginarno i realno, mitsko i povijesno, utjelovili su tako neke od stvarnih povijesnih likova iz redova dubrovačkog plemstva te ispričali legende koje su se generacijama raspredale među ribarima i težacima.

Finalni produkt trećeg ciklusa Radionice M.U.Z.A. javnosti će biti predstavljen u formi audio-vizualnog djela u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u subotu, 15. listopada u 19 sati. Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen stoga je svoj dolazak potrebno prethodno najaviti na e-mail adresu: press@dubrovnik-festival.hr.

Film će za gledanje biti dostupan i putem YouTube kanala Dubrovačkih ljetnih igara i udruge Sve ostalo je glazba.