English

Future Epics // OTVORENI POZIV umjetnicima iz područja izvedbenih umjetnosti

Datum objave: 19.12.2018.

KREATIVNI LAB FUTURE EPICS

Lab Future Epics okuplja dramaturge, etnologe i kulturne antropologe te studente iz tih područja. Glavne teme narativa ovog projekta uglavnom su vezane uz kulturnu baštinu u njenom najširem kontekstu – uz rekonstrukciju, revalorizaciju, dekonstrukciju, relativizaciju i stvaranje tradicije u smislu materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine.

Kroz istraživanje različitih povijesnih perioda naše sudionike će se potaknuti da istraže specifične teme koje mogu biti vezane uz određeno mjesto, predmet ili koncept (od povijesne važnosti), uz poseban osvrt na koncept kolektivnog pamćenja.

Tijekom održavanja laba umjetnici će imati priliku istražiti što je dovelo do stvaranja određenog mjesta sjećanja i nastanka određene tradicije, otkriti koja je granica između faktografske povijesti i povijesti koja nam je potrebna te naučiti kako povijesne elemente (prošlost, sadašnjost i budućnost) iz linearne dijegeze pretvoriti u jasniju sliku kraja povijesti na samom početku ovog stoljeća.

Praktični rad će se kombinirati s teorijskim predavanjima koja će se temeljiti na konceptima kao što su „izmišljanje tradicije“ Erica Hobsbawma, „mjesta sjećanja“ Pierrea Nore te na Lehmannovoj teoriji postdramskog kazališta, definiciji pojma „polilog“ Kristeve i Bahtinovom konceptu polifonije.

Lab će trajati šest dana, nakon čega će se umjetnički radovi sudionika prezentirati pojedinačno ili kolektivno, ovisno o dinamici i afinitetima grupe.

Lab je dio projekta Future Epics, čiji je cilj usmjeravanje pažnje na potisnute i zaboravljene povijesne narative kroz umjetnost. Projekt se provodi u suradnji između organizacija Heartefact (Srbija), Tasca (Španjolska), Centra za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Švedska) i Dubrovačkih ljetnih igara (Hrvatska).

Pozivamo zainteresirane umjetnike svih dobi i područja djelovanja da nam pošalju svoj životopis i kratko motivacijsko pismo na lab@futurepics.org do 31. prosinca 2018.

Lab će se odvijati u veljači 2019. u Beogradu.

Troškove međunarodnih sudionika pokrivaju organizatori.

Odabrani sudionici će dobiti obavijest do 10. siječnja.

Future Epics se bavi različitim vremenskim periodima i nepravedno zapostavljenim i zanemarenim povijesnim narativima; promovira bogatu kulturu i povijest proteklih stoljeća u zemljama koje sudjeluju na projektu i u središte pažnje stavlja zanimljive tradicije, mjesta, ljude i priče koje se ne nalaze u povijesnim udžbenicima. Lokacije koje će se istraživati nisu samo mjesta na kojima su se odvijali povijesni događaji već i potencijalna mjesta za novu umjetnost i publiku. Imajući to na umu, cilj projekta Future Epics jepovezati mlade umjetnike (dramaturge, redatelje, glumce, scenografe, koreografe, plesače, umjetnike iz područja zvukovne i vizualne umjetnosti te teoretičare) kojima je potreban prostor za ideje s novom publikom koja žudi za relevantnim i atipičnim umjetničkim sadržajima. Projekt je osobito otvoren idejama koje se na neki način smatraju kontroverznima.

Zašto je ovo iznimno važno? Često korištena kao oblik kolektivnog pamćenja, baština se više oslanja na interpretaciju i reprezentaciju nego na proučavanje prošlosti. Često oblikovana aktualnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima, ona može imati značajan utjecaj na sadašnjost i budućnost – od pozitivnih utjecaja poput suradnje među susjedima do negativnih poput stvaranja ksenofobnih diskursa. Međukulturna razmjena znanja i ideja, poput one kakva je zamišljena na projektu Future Epics, doprinosi širenju pozitivnih utjecaja specifične baštine diljem Europe.

Više na: www.futurepics.org