English

Ivo i Vinko Brešan u sklopu programa „Pisci na Igrama“

Datum objave: 17.08.2014.

Bard hrvatske književnosti, Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist. Napisao je dvanaest romana i više od dvadeset drama, od kojih su mnoge postavljene na scene hrvatskih, slovenskih, poljskih i drugih kazališta. Autor je i sedam scenarija za filmove. Dobitnik je više nagrada uključujući i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor 2001. i Nagradu Emanuel Vidović 2010. godine također za životno djelo.  

Svih pet pripovijetki u njegovoj zbirci „Mrtvima ništa ne treba“, izašloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, angažiran u obrani elementarne etičnosti, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka „Bez odraza“, koja za temu ima ugovor s vragom, čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

Scensku prilagodbu pripovijetke radi Vinko Brešan, međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj koji je sa svojim zadnjim filmom „Svećenikova djeca“ postao prva osoba u povijesti hrvatske kinematografije čija je čak tri filma pogledalo više od sto tisuća gledatelja, od kojih se dva („Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Svećenikova djeca“) nalaze na prvom i drugom mjestu najgledanijih filmova od osamostaljenja. Nedavno je na sceni  Satiričkog kazališta Kerempuh s velikim uspjehom premijerno izvedena „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u njegovoj režiji.

U „Bez odraza“ udovicu Sonju Kos igra Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović utjelovljuje odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog - Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a autor Ivo Brešan pojavljuje se na sceni kao Vrag osobno.