English

Ivo i Vinko Brešan zatvorili program "Pisci na Igrama"

Datum objave: 20.08.2014.

Pripovijetka „Bez odraza“ iz zbirke Iva Brešana „Mrtvima ništa ne treba“ u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana izvedena je sinoć, 19. kolovoza u atriju palače Sponza, čime je zatvoren popratni program „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“, kojeg drugu godinu zaredom Dubrovačke ljetne igre ostvaruju u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca.

Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist, a pripovijetke u njegovoj zadnjoj zbirci „Mrtvima ništa ne treba“, izašloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka „Bez odraza“, čiju je scensku prilagodbu napravio Vinko Brešan, autorov sin i međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj čiji se filmovi nalaze na listama najgledanijih hrvatskih filmova, za temu ima ugovor s vragom i čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

U „Bez odraza“, udovicu Sonju Kos utjelovila je Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog - Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a sam autor Ivo Brešan, na oduševljenje publike, na sceni se pojavio kao Vrag osobno.

Izvedbom „Bez odraza“ zatvoren je popratni program „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“ kojeg su Dubrovačke ljetne igre drugu godinu zaredom ostvarile u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u autorskom konceptu Mani Gotovac. Na 65. Igrama, festivalskoj publici predstavljen je slavni talijanski pisac Alessandro Baricco s inscenacijom romana „Ocean more“ u kupalištu Šulić i izvedbi HNK Varaždin, u sklopu čega je autor održao i vlastitu  literarnu večer u Sponzi, što je ujedno bilo i njegovo prvo pojavljivanje u Hrvatskoj. Uslijedila je večer kantautora i poete Arsena Dedića uz Matiju Dedića na klaviru pod nazivom „Pisac opće prakse“ u atriju Kneževa dvora te večer Ivana Vidića s novelom „Naplatna stanica“ u inscenaciji Paola Tišljarića da bi program dostojno zatvorio bard hrvatske književnosti Ivo Brešan sinoć u Sponzi.