English

Kajana Pačko i Danijel Detoni sutra u Dvoru

Datum objave: 22.08.2023.
Danijel Detoni (c) Ivan Lacković, Kajana Pačko (c) Romano Grozić

Violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni održat će posljednji ovoljetni festivalski koncert u atriju Kneževa dvora, sutra 23. kolovoza u 21:30, a predstavit će se djelima Dubravka Detonija, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa te Dore Pejačević. Umjetnici su odlučili ovaj koncert posvetiti nedavno preminulom glazbeniku, violončelistu, pedagogu i nekadašnjem glazbenom ravnatelju Dubrovačkih ljetnih igara, Valteru Dešpalju.

Program će otvoriti skladba Assonance 1, za violončelo i klavir  Dubravka Detonija, hrvatskog skladatelja, pijanista i pisca, koja je izvedena 1970. na Dubrovačkim ljetnim igrama te nagrađena sa pregršt domaćih i inozemnih nagrada. Uslijedit će Prva sonata za klavir i violončelo u F-duru, op. 5, br. 1, predstavnika bečke klasike Ludwiga van Beethovena, posvećena pruskome kralju Friedrichu Wilhelmu II. koji je svirao violončelo zatim Šest pjesama (obrada Norbert Salter/David Geringas) Johannesa Brahmsa, dok će vrsni komorni glazbenici koncert završiti Sonatom u e-molu za violončelo i klavir, op. 35 hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod prof. Troelsa Svanea i prof. Fransa Helmersona na visokoj školi za glazbu “Hanns Eisler” te na salzburškom “Mozarteumu” u klasi prof. Clemensa Hagena. Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima, međunarodnom natjecanju «Alpe-Adria» u Goriziji, Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu, Rektorove nagrade, te nagrada “Darko Lukić” i “Judita", a 2004. predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Luzernu. Croatia Records izdala je Kajanine prve nosače zvuka pod imenom “Journey through Europe” (2014.) uz pijanistu Danijela Detonija, a od 2021. umjetnička je ravnateljica međunarodnog festivala klasične glazbe “ZAGREBplus” u produkciji Hrvatskog gazbenog zavoda.

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon. Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima te surađivao s brojnim umjetnicima, a u trogodišnjoj suradnji s Martinom Draušnikom i Pavlom Zajcevim u Zagreb triju nastupio u većim glazbenim središtima u zemlji. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen  solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records. Danijel Detoni od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Odsjeku za klavir, čembalo i orgulje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nedavno promoviran u izvanrednog profesora.

 

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.