English

Kreativni lab „Scenography in Heritage“ održava se u Dubrovniku u sklopu EU projekta "Future Epics"

Datum objave: 13.03.2020.

Kreativni lab Scenography in Heritage održava se u okviru projekta Future Epics, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, u periodu od 11. do 14. ožujka 2020. u Dubrovniku.

Lab svojim sudionicima koji dolaze iz Švedske, Srbije i Hrvatske, pruža uvid u bogatu povijest tradicije izvedbenih umjetnosti u Dubrovniku, ali i povijest Dubrovačkih ljetnih igara uz mentorstvo Slavice Stojan i Jelene Obradović Mojaš.

Slavica Stojan ravnateljica je Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a njeno područje istraživanja je rana hrvatska književnost s naglaskom na dubrovačke autore, kao i svakodnevni život u Dubrovačkoj Republici na temelju arhivskih dokumenata. Gostujuća je profesorica na više europskih sveučilišta i autorica sedamnaest knjiga i preko stotinu originalnih znanstvenih radova.

Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku, urednica programa na Hrvatskom radiju - Radio Dubrovnik i autorica brojnih dokumentarnih filmova o baštini i radio dramama. Objavila je niz stručnih i istraživačkih radova iz područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevnog života.

Prvi dio susreta bavi se redefiniranjem ideje ambijentalnog kazališta u smislu postojanja u Dubrovniku od 14. stoljeća do suvremenog doba i Dubrovačkih ljetnih igara. Lab se temelji na tekstualnoj, teatrološkoj, kulturnoj i antropološkoj analizi odabranih predstava renesansnih dubrovačkih dramatičara, uključujući njihove pastoralne idile, karnevalske i svadbene predstave, mitološke drame, a posebno svadbene predstave koje su se prikazivale u kućama Dubrovčana u 15. i 16. stoljeću.

Drugi dio laba istražuje ideje ambijentalnosti njegovane u današnjem Dubrovniku, kao i tragove složenih antropoloških i teatroloških običaja koji postoje u mikro zajednici Grada koji su danas povezani s poviješću Igara.

Završna radionica otvorena za javnost, s umjetnicima na temu završih produkcija koje će biti prikazane u Dubrovniku ovo ljeto, u sklopu 71. Dubrovačkih ljetnih igara, a koja se trebala održati u petak, 13. ožujka u Festivalskoj palači otkazana je slijedom okolnosti nastalih zbog Covid19 virusa i u skladu s preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

EU projekt Future Epics se bavi različitim vremenskim periodima i nepravedno zapostavljenim i zanemarenim povijesnim narativima; promovira bogatu kulturu i povijest proteklih stoljeća u zemljama koje sudjeluju na projektu i u središte pažnje stavlja zanimljive tradicije, mjesta, ljude i priče koje se ne nalaze u povijesnim udžbenicima. Vodeći partner projekta Future Epics je Fondacija Heartefact iz Beograda, Dubrovačke ljetne igre kao prvi suorganizator i ostali partneri: Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska).