English

Kvartet Tartini slavi tridesetu obljetnicu

Datum objave: 03.08.2014.

Gudački kvartet Tartini nastupit će u sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, u utorak 5. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževog dvora, a zanimljivost je da je točno na isti datum ovaj vrhunski slovenski komorni sastav nastupio na Igrama i prije 5 godina, u 60. festivalskoj sezoni.

Kvartet Tartini čine violinisti Miran Kolbl, ujedno koncertni majstor Slovenske filharmonije, i Romeo Drucker, violist Aleksandar Milošev te violončelist Miloš Mlejnik. Redovito nastupaju u Sloveniji i diljem Europe. Od važnijih projekata izdvaja se trogodišnji ciklus koncerata na kojima je Kvartet Tartini integralno izvedeo sve gudačke kvartete Ludwiga van Beethovena i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prilikom ulaska Slovenije u EU, Kvartet Tartini je kao predstavnik Slovenije u okviru manifestacije Europamusicale koncertirao u Madridu, Berlinu (Konzerthaus), Leipzigu (Gewandhaus), Wiesbadenu (Kurhaus) i Münchenu (Residenz - Max Joseph Saal). Koncert iz Berlinskog Konzerthausa izravno je prenosio Deutschland Radio za mrežu postaja Euroradia. Nakon serije ljetnih koncerata na festivalima po Europi, gudački kvartet Tartini je u listopadu 2005., na poziv ugledne agenture Mozarteum Argentino, održao veliku turneju po Južnoj Americi. U listopadu 2006. održali su i desetodnevnu turneju po Švedskoj na poziv agencije Rikskonserter, a u pripremi je nova velika turneja po Južnoj Americi u listopadu 2014. Osnovan u koncertnoj sezoni 1983. / 84., kvartet ove godine obilježava 30. obljetnicu koncertnog rada.

Festivalskoj publici će predstaviti gudačke kvartete talijanskog skladatelja Giuseppea Tartinija iz razdoblja baroka i kvartete ruskih skladatelja Schnittkea i Šostakoviča iz druge polovice 20. stoljeća.