English

Maske premijerno na tvrđavi Bokar

Datum objave: 11.08.2023.

Treća ovoljetna dramska premijera Maske, monodrama Dražena Šivaka nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa te suradnji sa Scenom Ribnjak, na programu je sutra i prekosutra, 12. i 13. kolovoza s početkom u 21:30 na tvrđavi Bokar.

Razmišljajući o tome kako neke stvari s vremenom iščeznu jer možda više nisu interesantne u nekom stilskom smislu da ih ljudi znaju upotrijebiti, a smatrajući ih velikim znanjem i bogatstvom za glumce, Dražen Šivak došao je na ideju da publici predstavi maske kroz jedno malo putovanje odnosno predavanje, gdje ih otkriva zajedno s publikom.

Monodrama Maske predstavlja oživljavanje tradicije commedie dell'arte, kazališne forme koja se počela rađati u Italiji tijekom 15. stoljeća, a s kojom zahvaljujući Dubrovniku i Marinu Držiću, dijelimo tradiciju. U izvedbenoj formi lecture performancea predstava nas vodi kroz simboliku, povijest i vještine koje su usko vezane uz masku kao izvedbeni element. Glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell'arte kroz formu predavanja, a putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta, gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika.

Uz Dražena Šivaka, autorski tim čine Patrik Gregurec i Karla Leko koji potpisuju dramaturgiju, kostimografkinja je Petra Pavičić, kreativna suradnica Maja Posavec, oblikovatelj svjetla Bartul Pejković, Željko Vukmirica autor je songa, dok je za produkciju od strane Umjetničke organizacije Grupa zadužena Ida Klemenčić.

Rođen 1974. u Rijeci, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Dražen Šivak nakon završetka studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu postao je članom ansambla Teatra &td. Ostvario je preko 30 uloga na filmu i televiziji, od eksperimentalnih filmova (Nigredo – Z. Mustač), serija (Dobre namjere, Novine, itd.), filmova epohe (Josef – S. Tomić), improvizacijskih tv projekata (Moja tri zida), dramskog žanra (Agape, Ljudožder vegetarijanac, itd.), do stranih produkcija (Hladni rat – P. Pawlikowski,  Welcome to Sarajevo –M. Winterbottom). U kazalištu također ostvaruje glumačke kreacije u raznim žanrovima, radeći između ostalih s Bobom Jelčićem, Januszom Kicom, Lee Delong, Zijahom Sokolovićem, Oliverom Frljićem i Arpadom Schillingom. Sudjelovao je u stvaranju prve klaunske scene u Hrvatskoj, surađujući s redateljicom i klaunskom učiteljicom Lee Delong. U Barceloni je 2019. godine pohađao Nouveau Clown Institute pod vodstvom klauna Janga Edwardsa, a posljednjih sezona ostvario je niz zapaženih uloga u produkcijama Dubrovačkih ljetnih igara.

Predstava je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu, međunarodnu i međugradsku suradnju i civilno društvo grada Zagreba.

Ulaznice za premijernu monodramu Maske dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.