English

Messiaenov Kvartet za kraj vremena pobudio ovacije u Dvoru

Datum objave: 20.07.2017.

Trio 1887 i klarinetist Domagoj Pavlović nastupili su sinoć, 19. srpnja u atriju Kneževa dvora, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara.

Mladi Trio 1887 čine sjajni glazbenici, diplomanti zagrebačke Muzičke akademije, pijanistica Petra Gilming, violinist Sho Akamatsu i violončelist Branimir Pustički. U prvom dijelu koncerta izveli su Beethovenov Trio u B duru tzv. Gassenhauer i Šostakovičev Klavirski trio br. 1 u c molu, dok im se u drugom dijelu pridružio klarinetist Domagoj Pavlović koji solistički nastupa uz brojne orkestre i komorne sastave, a u Simfonijskom orkestru HRT-a od 2002. godine zaposlen je na mjestu prvog klarineta. Skupa su izveli dojmljivi Kvartet za kraj vremena koji je skladatelj Olivier Messiaen napisao u najtamnijim danima 2. svjetskog rata inspiriran Knjigom Otkrivenja, a praizveo ga u vojnom logoru pred četiri stotine ratnih zarobljenika. Mediji su tada izvijestili kako su slušatelji, usprkos avangardnom glazbenom idiomu skladatelja, bili potpuno opčinjeni te kako je nakon zadnje odsvirane note u prostoriji uslijedio trenutak potpune tišine. Sinoćnja publika posljednju je točku programa dočekala s ovacijama i gromoglasnim aplauzom koji je prožeo Dvor.  

Glazbeni program Igara nastavlja se večeras, također u atriju Kneževa dvora, gdje koncertiraju violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić. Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta.