English

Otvorena izložba „Laka je mlados“ Fadila Vejzovića

Datum objave: 12.07.2023.

Prva izložba na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama, ciklus slika Fadila Vejzovića Laka je mlados otvorena je sinoć, 11. srpnja u atriju palače Sponza.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski obraćajući se okupljenima na otvorenju izložbe istaknula je kako je počašćena na iznimnoj prilici da po prvi put prezentira, i to upravo festivalskoj i dubrovačkoj publici, ova slikareva dragocjena djela inspirirana sveprisutnim Držićem te kako je cijela priča zaokružena i isprepletena s obitelji Vejzović. Njen pomoćnik za dramski program i autor teksta kataloga izložbe Saša Božić ispričao je nešto više o samoj izložbi kazavši kako su motivi Držićeve Novele od Stanca – potreba za vječnom mladošću, seksualitet, lica – u radu gospodina Vejzovića stvarno majstorski transformirani u lice commedie del arte, u vedute grada Dubrovnika, ali i u motive iz renesansne talijanske likovne umjetnosti. „Još jednom Laka je mlados doista pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastitog života i za transformacijom svoje ljudskosti.“ Na kraju je Igrama i svima prisutnima zahvalila udovica pokojnog slikara Majda Vejzović kazavši koliko joj je drago da je „Fadil opet večeras s nama ovdje“.

Kroz 12 slika izvedenih u kombiniranoj tehnici na papiru, Fadil Vejzović donosi vlastitu interpretaciju Držićeva Dubrovnika. Inspiraciju i motive, poput odnosa starosti i mladosti te potrage za vječnom mladošću, pronašao je u njegovoj Noveli od Stanca, hrvatskoj renesansnoj književnosti i talijanskoj renesansnoj umjetnosti. No Laka je mlados nije samo likovni odgovor na držićevske teme, već i dublje promišljanje ljudske seksualnosti, životnih procesa i neprestane potrebe za teatralizacijom vlastitog bivanja.

Fadil Vejzović (1943.-2022.) bio je hrvatski slikar, grafičar, dizajner i ilustrator. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a u Nürnbergu je završio postdiplomski studij grafike i slikarstva. Od 1969. djelovao je samostalno i kao član grupe „Brezovica“, a 1976. počinje raditi u magazinu „Start“ kao ilustrator i grafički urednik, gdje ostaje 10 godina. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade. Posebno priznanje 19. Zagrebačkog salona primio je 1984. godine, 1990. osvojio je nagradu hrvatskog Bijenala grafike u Splitu, a 1993. nagradu 17. Zagrebačke izložbe grafike. Plaketom Lalin na prvom međunarodnom Salonu grafike na Rabu nagrađen je 2001. godine, a od 2007. njegova su djela u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb.

Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja, a razgledati se može svakim danom od 18 do 21 sat.