English

Predstavljen pretprogram 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Datum objave: 03.02.2014.

Pretprogram 65. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavili su intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić, direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, 2. veljače u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, Davorko Obuljen u ime župana dubrovačko-neretvanskog i Nenad Vekarić u ime gradonačelnika grada Dubrovnika.

Bogat dramski program 65. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća više novih naslova. Premijerni dramski program otvaraju Shakespeareovi Romeo i Julija u prijevodu Luka Paljetka i u režiji Jagoša Markovića. Ovom uglednom redatelju prva je ovo režija na Igrama, a jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio je u renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu. Krešimir Dolenčić Držićevu najpoznatiju i najizvođeniju komediju Dundo Maroje smješta na Držićevu poljanu. Kao što je lani najavljeno, legendarni Vojnovićev Ekvinocijo, premijerno izveden 2004. godine na Lokrumu u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, i ove godine je na programu.  Splitsko ljeto gostuje sa Shakespeareovim Timonom Atenjaninom  u režiji Georgija Para, premijerno odigranim lani uz odlične kritike i oduševljenu publiku, a redatelj ga smješta na dvije lokacije, u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i park Gradac. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz Ratnog dnevnika  Džemile Bukovica. Uspješan prošlogodišnji projekt Pisci u Sponzi autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe naslova Ocean more u režiji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin na kupalištu Šulić uz gostovanje samog autora Alessandra Baricca, zatim premijernu izvedbu djela Iva Brešana Bez odraza u režiji Vinka Brešana, kao i premijernu izvedbu Platonove Obrane Sokratove u prijevodu Lade Kaštelan, režiji Božidara Violića i izvedbi Mislava Čavajde. U sklopu projekta, u Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića pod nazivom Pisac opće prakse.

- Dubrovnik moramo čuvati. Šezdeset i pet godina Igara nije ništa prema onom vitezu Orlandu, koji svojim mačem, čuva svoj mali prostor ispred Sv. Vlaha. „Čuvajte se budućnosti!“ - i Shakespeare i Držić i Platon nas upozoravaju više nego ikada do sada, dok se očevi zbog vlasti, besmislenih svađa, dinara, taštine, nadmudruju s djecom u Romeu i Juliji, kao i u Dundu Maroju, a samo smo mala zrnca „pijeska dokle ti oko seže“, kako kaže Baricco. Pozdravljamo ove godine velikane Georgija Para i Joška Juvančića i Božidara Violića, Iva Brešana, Arsena Dedića i Alessandra Baricca. Pozvali smo Luka Paljetka da svojim genijem pokloni novi prijevod veličanstvene tragedije, a sve to jer treba nam čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen – istaknuo je intendant Krešimir Dolenčić.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana,  koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga F. Händela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka. Odmah po premijernoj izvedbi u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG Maribor.

- Imajući na umu povijesno-kulturnu baštinu Dubrovnika i poštujući stilsku čistoću same arhitektonske vizure grada odlučio sam ove godine ispuniti barokne prostore dubrovačkih dvoraca i crkvi baroknom glazbom, kao i njezinim refleksijama u današnje doba. Kako je barok bio prvi nacionalni stil u Europi, čije su se estetike razlikovale od naroda do naroda, okosnica festivala sastoji se od tri koncerta: njemački, talijanski i francuski, što su ujedno i tri najznačajnija nacionalna stila - kazao je direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk.

Tako će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu će stajati kantate Alessandra Scarlattija, najvećeg talijanskog skladatelja srednjeg baroka dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara - Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti francuski vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvog uglednog Hervéa Niqueta. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, dobitnik Prve nagrade na Bachovom natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Očekuju se još i nastupi Slovenskog okteta u crkvi sv. Vlaha, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, Kvartet Tartini u Dvoru kao i više nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima. U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić

U sklopu popratnog programa i povodom 65. obljetnice Igara bit će otvorena izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, ostvarena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz podršku Državnog arhiva u Sponzi i Dubrovačkih muzeja, i to na dvije lokacije - u palači Sponza i u Kneževu dvoru. Tijekom šezdeset i pet godina postojanja Igara brojni fotografi, od kojih su danas pojedini nezaobilazna imena hrvatske povijesti fotografije poput Toše Dabca, Vilka Zubera, Marije Braut, Krešimira i Slobodana Tadića, Pava Urbana i drugih, sustavno su bilježili događanja na Igrama i oko njih. Istovremeno su značajni umjetnici poput Ede Murtića, Fedora Vaića, Branka Kovačevića, Toma i Luke Gusića, Borisa Ljubičića, Orsata Frankovića i drugih kreirali plakate i naslovnice, neki i cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara, a izložbom će se istaknuti njihov značaj u stvaranju i oblikovanju pojedinačne i kolektivne vizualne memorije u šezdesetpetogodišnjem kontinuitetu. U sklopu popratnog programa bit će predstavljena i monografija u izdanju Igara zaslužne kazališne glumice Neve Rošić,  koja iduće godine slavi šezdeset godina života na daskama koje život znače. Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik uključivat će projekcije filmova pobjednika domaćih i svjetskih festivala u ljetnim kinima Jadran i Slavica. Tradicionalno, program obogaćuju i nastupi folklornih ansambala Linđo i Lado.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović se zahvalila svim sponzorima i donatorima, na čelu s generalnim sponzorom Vipnetom, koji i ove godine nastavljaju podupirati Igre te najavila lansiranje nove internetske stranice festivala 1. ožujka kad će krenuti i online kupnja ulaznica za nadolazeću sezonu. Nova internetska stranica, koju izrađuje dugogodišnji partner Igara Perpetuum mobile, tzv. je 'responzivnog' dizajna, to jest bit će prilagođena pregledavanju sadržaja putem tableta i pametnih telefona.