English

Premijera „Opasnih veza“ na Boškovićevoj poljani

Datum objave: 12.08.2014.

Subverzivan i kontroverzan, roman „Opasne veze“ Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu nastaje ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu „renesansu“, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel.

Režiju i koreografiju ove baletne premijere, prve u povijesti Igara, potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom „Ana Karenjina“, premijerno prikazanom ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju. Ovaj dvojac potpisuje i izbor glazbe na koju nastaju „Opasne veze“, a to su Georg F. Händel, Johann S. Bach, Antonio Vivaldi i drugih majstori baroka. Ostala autorska imena koja festivalskoj publici osiguravaju vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić, oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek, Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel. Ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

Praizvedba baleta „Opasne veze“ je na programu Igara 20. kolovoza, uz dodatne izvedbe 21. i 22. kolovoza, a zatim će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor.

Ulaznice za baletnu premijeru dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno -informativnom centru u Luži.