English

Preminuo Petar Selem

Datum objave: 17.06.2015.

Hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, esejist i teatrolog Petar Selem preminuo je 15. lipnja 2015., u 79. godini života.

Petar Selem maturirao je na splitskoj Klasičnoj gimnaziji. Na Faculté des Lettres u Strasbourgu godine 1960. stekao je diplomu visokih studija egiptologije te umjetnosti i civilizacije staroga Bliskog istoka. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu godine 1962. diplomirao je arheologiju, povijest i povijest umjetnosti. Doktorat iz povijesnih znanosti stekao je istom fakultetu godine 1970.

Na Katedri za staru povijest (tada "za opću povijest starog vijeka") Selem je zaposlen od godine 1964. Bio je redoviti profesor, predstojnik Katedre za staru povijest na Odsjeku za povijest i Katedre za povijest umjetnosti staroga vijeka na Odsjeku za povijest umjetnosti. Djelovao je na područjima povijesnih znanosti (povijest, arheologija i povijest umjetnosti), književnosti i scenske umjetnosti. Uspješno je režirao niz drama i opera s antičkim temama. Funkciju umjetničkog direktora Dubrovačkih ljetnih igra obnašao je 1991. godine.

Za svoj je rad nagrađen je mnogim nagradama i priznanjima:  Nagradom Grada Zagreba, Nagradom hrvatskog glumišta (tri puta), nagradom Petar Brečić, nagradom Biennala opere u Ljubljani. Odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića te je dobitnik Nagrade Ivan Filipović za životno djelo.