English

U Clugovim „Pticama“ uživali ljubitelji plesne umjetnosti

Datum objave: 19.07.2017.

U produkciji Bitef teatra i festivala Novi tvrđava teatar ples Ptice koreografa Edwarda Cluga izveden je sinoć, 18. srpnja pred brojnom publikom na taraci tvrđave Revelin.

Ples Ptice premijerno je prikazan 2015. godine, ainspiriran je istoimenom Aristofanovom komedijom premijerno izvedenom 414. godine prije naše ere Dionizijskom festivalu u Ateni. U njoj glavni junak Pisteter nagovara ptice da sagrade novi grad na nebu i tako steknu kontrolu nad komunikacijama između ljudi i bogova. Ovaj grad koji niče poput Babilonske kule, jedan je od prvih primjera utopije u svjetskoj književnosti, i predstavlja bijeg od nepravednog društvenog okruženja s jedne, i od surovosti bogova s druge strane. No, Clug se u svojoj koreografiji usredotočio na primarnu vezu između ptica i plesa koja potiče iz Erosa, pokušavajući izgraditi vlastiti Kukunebograd kao gnijezdo želja ili kavez znatiželje. Rezultat je ples jasne dramske radnje s ironijskim obratima, ali i maštovite te sadržajne koreografije u izvedbi sjajnih plesača plesne skupine Bitef, u što se sinoć uvjerila festivalska publika pa ne čudi dugi pljesak kojim su na kraju nagrađeni.

Umjetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru i koreograf s uglednom međunarodnom karijerom, Edward Clug čest je gost na Dubrovačkim ljetnim igrama i, nije pretjerano reći, ljubimac festivalske publike. Pozornost privlači osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu uspio je osigurati istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni od 2003. godine, otkada ovu instituciju usmjerava prema novim i nekonvencionalnim trendovima. Publika Igara zadnjih je godina mogla uživati u njegovim plesnim kreacijama: Preludij za poslijepodne jednog fauna, Rekvijem za 2 stolice, Stabat mater i dr.