English

U sklopu projekta #synergy u Tirani održana radionica "Razvoj publike klasične glazbe"

Datum objave: 13.04.2022.

Dvodnevna radionica Razvoj publike klasične glazbe u organizaciji međunarodnog festivala Vox Baroque iz Albanije, održana je 28. i 29. ožujka u Tirani u sklopu projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans na kojem kao partner sudjeluju i Dubrovačke ljetne igre.

Prvi dio radionice okupio je predstavnike albanskog lokalnog kulturnog sektora, kompozitora, etnomuzikologa i potpredsjednika Albanske akademije znanosti prof. dr. Vasila S. Tolu; direktoricu politika i strategija kulturnog razvoja u Ministarstvu kulture Albanije, dr. Heridu Duro te savjetnicu ministra socijalnih pitanja i mladih Albanije, gospođu Abigeilu Voshtinu, koji su raspravljali o povijesnom pristupu i različitim strategijama u pogledu politika održivog razvoja i rasta publike klasične glazbe.

Drugi dio radionice bio je usmjeren na raspravu o različitim pristupima i metodologijama koje, kada je u pitanju razvoj publike za klasičnu glazbu, osim Dubrovačkih ljetnih igara te domaćina radionice Vox Baroquea, koriste još neki od najuglednijih festivala u regiji, a to su: KotorArt Don Brankovi dani muzike iz Crne Gore, Festival Ljubljana iz Slovenije, Centar beogradskih festivala iz Srbije i Chopin Piano Fest s Kosova.

- Svi imamo probleme s politikama naših zemalja. Ne idu sve institucije u istom smjeru i ne prepoznaju to kao način educiranja publike. Prije Vox Baroquea, nitko u Albaniji nije znao što je barokna glazba, osim glazbenika. (..) Ljudi vole umjetnost, glazbu i obrazovanje, ali treba imati i snažnu ruku vlade da osmisli strategije za rješavanje tog područja - istaknuo je Denis Bizga iz Vox Baroquea tijekom svog izlaganja.

Ovo je bila treća od ukupno šest radionica koje se organiziraju u sklopu EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans. Kroz ove radionice i aktivnosti regionalne mobilnosti, kao i kroz program umrežavanja, sudionici imaju priliku podijeliti svoja iskustva i znanja s kolegama djelatnicima u kulturi, a sve kako bi povećali svoju konkurentnost te otvorili mogućnosti za koprodukciju. Sljedeću radionicu pod nazivom Profesionalno obrazovanje i klasična glazba organizira kosovski Chopin Piano Festival u svibnju u Prištini.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija), Chopin Piano Fest (Kosovo) i Dubrovačke ljetne igre. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje djelatnika u kulturi, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.