English

Film | MOTOVUN U DUBROVNIKU

Datum objave: 21.06.2019.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

Film | MOTOVUN U DUBROVNIKU

Motovun filmski festival posvećen je filmovima nastalim u malim i nezavisnim produkcijama, a projekcije filmova održavaju se pod otvorenim nebom.
Prošle godine festivalska publika na Dubrovačkim ljetnim igrama imala je priliku vidjeti i filmove s Motovunskog filmskog festivala na skrivenim lokacijama.

 

23.kolovoza - Udruga mladih Orlando  u 21.30

VOX LUX 

SAD/USA / 2018 / 114 min

Režija i scenarij  Brady Corbet

Uloge Natalie Portman, Jude Law, Stacy Martin, Raffey Cassidy

Glazba Scott Walker, Sia

Venice Film Festival, Toronto International Film Festival, BFI London Film Festival, Tromso International Film Festival, Singapore International Film Festival

Blještavi spektakl i mračna utroba showbizza susreću se u opasnom art-pop mjuziklu koji je osvojio svjetske festivale. Kad sestre Celeste (Raffey Cassidy, Natalie Portman) i Eleanor (Stacy Martin iz Nimfomanke) prežive tragičnu pucnjavu u školi, njihova je prva reakcija da napišu dirljivu pjesmu koja u Americi postane instant-hit. Među ljubiteljima je i ambiciozni glazbeni menadžer (Jude Law) koji vrbuje mlade djevojke. Eleanor je povučena, ali Celeste privlači slava i ona postaje tinejdžerska superzvijezda. U nešto odraslijoj dobi, teroristički napad u Hrvatskoj (!) pokreće novu lavinu u njenom životu, podsjećajući da zvjezdani status i svjetla reflektora itekako imaju svoju cijenu. Vox Lux je provokativna, suvremena priča o trenutku u kojem nestaju granice koje su dijelile privatno od javnog. 

ZanimljivostKoreografiju za film radio je Benjamin Millepied, suprug Natalie Portman koji je radio i na Crnom labudu, a glazbu za film potpisuju SIA i Scott Walker, što je njegov posljednji soundtrack prije smrti.

 ----------------------------------------------------------------------------------


24.kolovoza - Udruga mladih Orlando u 21.30

MOTOVUNSKI KRATKI

Motovunski kratki selekcija je kratkometražnih filmova koji se natječu za Propeler Motovuna. Ove godine broje 30 filmova odabranih između 814 pristiglih prijava koji su nas inovativnim narativom i osebujnom atmosferom zapanjili, nasmijali i o kojima smo još dugo razmišljali. Među njima su i oni koji stižu s najprestižnijih filmskih festivala poput Sundancea, Clermont-Ferranda, Locarna i Berlinala, ali i oni mali, još "neotkriveni" autori i naslovi za koje smo sigurni da će u narednih godina itekako zabljesnuti. Motovun film festival u Dubrovnik ove godine donosi selekciju najboljih kratkih filmova koji su izazvali najpozitivnije reakcije motovunske publike - idealan program za opuštanje u ljetnoj noći. Naslovi će biti objavljeni naknadno.

Zanimljivost: Najbolji Motovunski kratki po odluci žirija postaje službeni kandidat za nominacije 32. Europske filmske nagrade (EFA), poznatije kao europski Oscar. Motovun je prvi festival iz ovog dijela Europe kojem je pripala čast biti kandidacijski festival nagrade EFA.

Motovunski kratki koji će se prikazivati u sklupu programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih Igara su:

      1. TATTOO (Tetovaža)

Mlada iranka samo je htjela obnoviti vozačku dozvolu, ali kada službenici primijete ožiljak na njezinu zapešću i njezinu tetovažu, počinju ju sumnjičavo promatrati.

Zemlja porijekla: Iran / Trajanje: 15 min / Redatelj: Farhad Delaram

Festivali i nagrade: Berlinale – Kristalni medvjed u selekciji Generation 14plus

      2. FROM MATTI WITH LOVE (Voli vas Matti)

Finac srednjih godina, frustriran svojim osamljenošću, upoznaje rusku transrodnu ženu.

Zemlja porijekla: Finska / Trajanje: 18 min / Redatelj: Jarno Lindemark

      3. ARTHUR RAMBO

Alain je mali dječak s otoka Reunion. Kako bi zaradio nešto novaca, recitira pjesme Arthura Rimbauda vozačima zaglavljenim na crvenom svjetlu. Jednog dana, pozvan je na rođendan Guillaumea koji živi u centru grada.

Zemlja porijekla: Francuska / Trajanje: 18 min / Redatelj: Guillaume Levil

      4. ALL THESE CREATURES (Stvorenja u nama)

Mladić pokušava razriješiti uspomene na tajanstvenu zarazu i mala stvorenja u svima nama.

Zemlja porijekla: Australija / Trajanje: 13 min / Redatelj: Charles Williams

      5. RECONSTRUCTION (Rekonstrukcija)

Olda, sedamnaestogodišnjak, čeka na suđenje u pritvoru za maloljetnike. Dok čeka pokušava popuniti prazninu zatvorske monotonije i podsjetiti se na svoj brutalni napad na beskućnika, koji je rezultirao njegovom smrću.

Zemlja porijekla: Češka / Trajanje: 15 min / Redatelji: Jiří Havlíček i Ondřej Novák

      6. AZIZA

Ayman, izbjeglica iz Sirije u Libanonu, uči svoju ženu kako voziti njegov automobil. jedino što mu je ostalo iz njegove zemlje. Lekcija skreće u ludilo i nostalgiju.

Zemlja porijekla: Libanon, Sirija / Trajanje: 13 min / Redateljica: Soudade Kaadan