English

Koncertna promocija nosača zvuka: Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku

Datum objave: 09.07.2018.
  • Više
  • Izvedbe

KONCERTNA PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA

Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu  iz Kneževa dvora u Dubrovniku

IVANA JELAČA, fortepijano

 

Nosač zvuka pod nazivom Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku proizašao je iz dugogodišnje suradnje pijanistice i fortepijanistice Ivane Jelače s Dubrovačkim muzejima. Naime, Dubrovački muzeji u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru čuvaju iznimno vrijedan i u svjetskim razmjerima raritetan povijesni instrument- fortepijano znamenitog bečkog graditelja Antona Waltera iz 1790. godine, koji je  restauracijom osposobljen za muziciranje te je zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Pijanistica Ivana Jelača specijalizirala se za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima, završivši poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, obradivši temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, pri čemu je veliku pažnju  posvetila povijesnom razvoju instrumenata s tipkama kao i razvoju glazbenog života i stilova druge polovice 18. stoljeća,  kada je klavir doživio vrhunac popularnosti diljem Europe. S obzirom na znatnu rasprostranjenost glazbala, nije čudno da su na takvom tipu instrumenta  stvarali tadašnji vodeći glazbenici -  Bachovi sinovi, Joseph Haydn i Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Na koncertnoj promociji će pijanistica i autorica nosača zvuka Ivana Jelača izvesti pomno odabran program s djelima dubrovačkih skladatelja, te hrvatskih i europskih im suvremenika. Dubrovački muzeji nakladnici su ovog izdanja koji donosi novinu u glazbenom životu Dubrovnika, pa i šire, s obzirom na to da se radi o prvom nosaču zvuka s djelima hrvatskih skladatelja snimljenom na ovom raritetnom instrumentu.