English

Papandopulo kvartet

Datum objave: 31.01.2020.
  • Više
  • Izvedbe
  • Novosti
  • Fotogalerije

Papandopulo kvartet

Nikola Fabijanić, sopran saksofon

Gordan Tudor, alt saksofon

Goran Jurković, tenor saksofon

Tomislav Žužak, bariton saksofon,

 

Program: 

 

P. M. Dubois: Quatuor

Ouverture

Doloroso

Spirituoso

Andante-Presto

 

R. Campo: Tintamarre

Vivace

Presto

 

G. Tudor: Tri scene

 

B. Papandopulo (arr. I. Batoš): Tri studije

Allegro vivace

Tempo di Tango

Vivacissimo

 

P. Obradović: Petrichor

 

G. Rossini (arr. G. Di Bacco):  Rossini per quatro

 

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić (Zagreb, 1976.), sopran saksofon, Gordan Tudor (Split, 1982.), alt saksofon, Goran Jurković (Zagreb, 1983.), tenor saksofon, i Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.), bariton saksofon, svi redom diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda prof. Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri,  Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, AudioArt festival u Puli i Dani nove glazbe u Splitu, Dani hrvatske glazbe u Beču i festival Echoraum u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu, Hercegnovom i drugim gradovima. Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike: “Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost… Zbog toga Papandopulo kvartet može ponosno i dostojno nositi ime jednoga od najsvestranijih, najmuzikalnijih i strastveno glazbi posvećenih velikana hrvatske glazbene povijesti.” (Mirta Špoljarić, sbplus.hr, 27. siječnja 2014.)

“Zaključno valja istaći kako Kvartet saksofona Papandopulo treba preporučivati za daljnje nastupe jer su doista odlični mladi, spontani i tehnički bravurozni glazbenici.” (Zdenka Weber, Kolo, 6/2013)

“…njihova vještina, visoka razina muziciranja kao i neposrednost u odnosu s publikom pokazala je i da se radi o jednom od najznačajnijih, i s punim pravom najeksponiranijih domaćih komornih sastava čija do tančine razrađena zvučna slika ni u Franjevačkom samostanu (mjestu susreta svih BaRoMusovih koncerata) nikoga nije ostavila ravnodušnim.” (N. Orlović Radić, glasistre.hr, 10. srpnja 2015.)

 

Tekst Dine Puhovski o programu možete pronaći ovdje