English

Zagrebački plesni ansambl | GORE

Datum objave: 09.06.2020.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije
Zagrebački plesni ansambl 

GORE

kroz Plesnu mrežu Hrvatske 

 

Koreografija i izvedba: Margareta Firinger Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Gendis Putri Kartini, Petra Valentić, Jovana Zelenović

Prema koreografskoj ideji: Ferenc Fehér

Asistentica koreografa: Petra Valentić

Glazba: Nenad Kovačić, Ferenc Fehér

Kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

Asistentica kostimografkinje: Ana Mikulić

Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić

Tehničari: Saša Bogojević, Anton Modrušan

Fotografije: Jelena Janković, Marko Ercegović

Ilustracija i grafičko oblikovanje: Ana Rako

Umjetničko vodstvo ZPA: Petra Glad Mažar

Organizacija: Nina Križan 

 

UP&UP / GORE - trailer from zagreb dance company on Vimeo.

O predstavi

Svojom najnovijom produkcijom Gore, Zagrebački plesni ansambl predstavlja pomlađeni i sve ženski postav. Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesačica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. U zajedničkim ritualima otkrivaju odgovornosti pojedinca prema zajednici te zajednice prema pojedincu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost. 

Ferenc Fehér plesni je umjetnik i koreograf rođen u Mađarskoj. Kao samouki plesač razvio je jedinstven, izražajni stil koji je kombinacija uličnog plesa, elemenata borilačkih vještina i životinjskih pokreta. Svoje predstave izvodi na plesnim i kazališnim festivalima diljem svijeta. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada među kojima izdvaja specijalno priznanje na 6. Međunarodnom koreografskom natjecanju u Jeruzalemu i nagradu žirija na 22. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa Masdanza za predstavu The Station, nagradu za najboljeg koreografa na Međunarodnom kazališnom festivalu Alef u Tabrizu za predstavu Lift, glavnu nagradu na 16. Festivalu suvremenog plesa u Veszprému za predstavu Morgan and Freeman te nagrade Arriaga na Be Festivalu u Birminghamu i Rudolf Laban za najbolju predstavu suvremenog plesa 2010. godine u Mađarskoj za predstavu Tao Te. Ferenc je i dobitnik mađarske nagrade Sándor Hevesi, koja se daje umjetnicima zaslužnim za promicanje mađarskog kazališta u svijetu. Kao pedagog, radionice je držao u brojnim državama u Europi (Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Poljska, Rumunjska, Italija, Bugarska, Latvija, Rusija), Egiptu, Kini, Iranu, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i Kanadi.

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) utemeljila je plesna umjetnica Lela Gluhak Buneta 1970. godine, a od 2014. vodi ga producentica Petra Glad Mažar. Kroz godine postojanja i smjene više umjetničkih voditelja, ZPA kontinuirano inzistira na originalnim autorskim projektima, visokoj umjetničko-izvođačkoj razini i performativnoj snazi izvođača. Suradnje s koreografima i pedagozima iz zemlje i inozemstva te raznim umjetnicima iz domene kazališne, glazbene i likovne umjetnosti, doprinijele su jedinstvenoj spremnosti ansambla da odgovori na izazove najrazličitijih autorskih poetika i podiže razinu svojih produkcija. Kao takav, ZPA je obilježio karijere velikog broja hrvatskih plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Za doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije (2004., 2012., 2018.), najbolje plesačice (2004., 2016.), najboljeg plesača (2004., 2006., 2012.), najbolje scenografije (2006.), te najbolje plesne predstave u cjelini (2008., 2012.). Zagrebački plesni ansambl svoje radove kontinuirano predstavlja u kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj, a kao hrvatski predstavnik gostovao je diljem svijeta; u gotovo svim europskim zeljama te u Rusiji, Izraelu, Južnoj Koreji, Egiptu, Dominikanskoj republici i Meksiku. Na trenutnom repertoaru ansambla su predstave: Staging a Play: Tartuffe (Matija Ferlin, 2017.), Other (David Hernandez, 2018.), ESC ROOM (Natalija Manojlović, 2018.) te Vidljivo Nevidljivo (Dolma Jover, 2018.)