English

Alexa, Thana | vokal

Datum objave: 10.03.2015.
  • Više
  • Izvedba

Do trenutka kada umjetnik otkrije svoj vlastiti glas, već je neizbježno oblikovan nebrojenim utjecajima. Na svom debitantskom albumu, Oda herojima, vokalistica Thana Alexa odaje počast i osobnim i glazbenim uzorima koji su utjecali na kovanje njezinog puta k vlastitom posebnom individualnom glasu. Radi se o podužem popisu koji obuhvaća njezinu vlastitu obitelj: divove jazza poput Waynea Shortera, Charlesa Mingusa i Paula Desmonda, kao i zvjezdane glazbenike koji su s njom surađivali na albumu, uključujući bubnjara i koproducenta Antonia Sancheza, saksofonista Donnyja McCaslina i Lenarta Krecica, basista Jorgea Roedera i Scotta Colleya, pianista Sergia Salvatora i vibrafonista Christosa Rafalidesa.

Objavljivanje Ode herojima u ožujku u nakladi diskografske kuće Harmonia Mundi/Jazz Village, označava dolazak zvijezde u usponu na modernoj vokalnoj jazz sceni. Album se uglavnom bavi njenim originalnim skladbama, ali i jazz klasicima poput Shorterove skladbe Footprints, Mingusove Goodbye Pork Pie Hat i Take 5 Desmonda i Davea Brubecka. Najvažnije, on naglašava Alexinu sposobnost da se uključi u nagrađujući i inspirativni razgovor s nekima od najuglednijih i najnaprednijih imena na glazbenoj sceni.

Iako je rođena u New Yorku, Alexa je odrasla u Hrvatskoj te je njezin put bio neočekivan. Prvi se put susrela s jazzom u kafiću u Dubrovniku. Vlasnik je bio basist koji ju je poticao da se pridruži bendu na pozornici kada ju je spazio kako pjeva riječi pjesme u publici. "Zavikao je s pozornice na krnjem engleskom i moja me mama gurnula gore", prisjeća se, "Sigurno sam izgledala poput stabla stojeći tamo, to je bio prvi put da sam pjevala pred ljudima".

To je iskustvo zapalilo iskru strasti prema jazzu i Alexa je uskoro uzela satove pjevanja na Rock akademiji u Zagrebu. Nekoliko godina kasnije, vibrafonist i vlasnik kluba, Boško Petrović, mladu je pjevačicu uzeo pod svoje krilo producirajući demo snimku i nagovarajući je da otkrije svoj vlastiti glas. Vratila se u Sjedinjene Države u dobi od 18 kako bi pohađala studij psihologije na Northeastern Universityju jer je još uvijek vidjela jazz samo kao hobi. "Prolazila sam najgoru godinu u svom životu", kaže, "Jedino sam tijekom jazz tečaja jednom tjedno imala nešto što bi me razveselilo iznutra, kada bih imala svojih pet minuta za pjevanje. Jedno je bilo jasno, nešto se u mom životu moralo promijeniti pa sam se preselila u New York i upisala na New School gdje sam dobila B.F.A u jazz performansu i, također, završila B.A. u psihologiji."

Otkad se posvetila glazbi, Alexa je nastupala i snimala s Antoniom Sanchezom na njegovom novom albumu New Life te The Meridian Suite – izvedbe su uključivale Red Sea Jazz Festival i Montreal Jazz Festival – s legendarnim bubnjarom Bernardom Prettyjem Purdijem te na dva albuma s gitaristom Geneom Essom. Osvojila je drugo mjesto na Made in New York jazz natjecanju 2014. te je osvojila Jazzon Alpe-Adria međunarodno natjecanje za Odu herojima dok je Siena bila nominirana za Najbolju jazz skladbu u sklopu nagrade Porin. Zadnje dvije godine radi u Baru 55 u Greenwich Villageu.

Thana Alexa Project