English

Ansambl Esperanza

Datum objave: 07.02.2019.
  • Više
  • Izvedba

Ansambl Esperanza osnovala je krajem 2015. godine Međunarodna glazbena akademija u Lihtenštajnu kao dio svojih nastojanja da talentiranim mladim glazbenicima pruži sveobuhvatno glazbeno obrazovanje. Njegovi su članovi redom stipendisti u dobi od 15 do 28 godina. Dolaze sa svih strana svijeta i među najperspektivnijim su glazbenicima svoje generacije. Ansambl vodi koncert-majstorica Chouchane Siranossian, a njegov repertoar pokriva raspon od barokne do suvremene glazbe.

Mladi ansambl debitirao je u veljači 2015. godine na petom izdanju Festivala Next Generation u Bad Ragazu, gdje su dobili najviše ocjene publike i međunarodnog tiska. Odonda su održali nekoliko jednako hvaljenih koncerata u Lihtenštajnu, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, a također su nastupali s renomiranim solistima kao što su violinisti Anne-Sophie Mutter, Chouchane Siranossian, Marc Bouchkov i Sara Domjanić, blok-flautist Maurice Steger, čelisti Istvan Vardai, Jens Peter Maintz i Wolfgang Emanuel Schmidt, violist Adrien Boisseau te saksofonist i skladatelj Daniel Schnyder.

Ansambl redovito dobiva pozive na različite festivale, kao što su Festival Next Generation i MusicConnects u Bad Ragazu u Švicarskoj i Festival Vaduz Classic u Lihtenštajnu. Godine 2017. osvojili su Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu (ICMA) u kategoriji Nagrada za posebno dostignuće, nakon čega je u rujnu 2018. uslijedila Nagrada Opus Klassik za najbolju promociju mladih talenata. Nedugo nakon toga Ansambl Esperanza je debitirao u hamburškoj Elbphilharmonie, gdje su bili domaćini mini-festivala s četiri rasprodana koncerta.

U veljači 2017. objavljen je njihov prvi CD, Nordic Suites (ARS Produktion), s djelima Edvarda Griega, Franka Bridgea, Carla Nielsena i Gustava Holsta. Nakon toga je u siječnju 2018. uslijedio CD Southern Tunes, objavljen za istu izdavačku kuću, s djelima Eduarda Toldre, Ottorina Respighija, Komitasa i Nina Rote, koji je, kao i debitantski CD ansambla, dobio izvrsne kritike.

Treći studijski album, Western Moods, snimili su ujesen 2018. godine i njegova se objava očekuje na proljeće 2019. godine.

www.ensemble-esperanza.li

 

Ansambl Esperanza