English

Bukvić, Aida | redateljica

Datum objave: 24.07.2021.
  • Više
  • Izvedba

Aida Bukvić rođena je u Zagrebu gdje je završila Klasičnu gimnaziju te kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Za diplomsku predstavu „Klupko“ Pere Budaka nagrađena je na Danima satire 1999. godine, a iste je godine „Klupko“ bilo nominirano za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Od tada pa do danas režira više od trideset predstava u Hrvatskoj i BiH među kojima izdvaja „Što je muškarac bez brkova“ (HNK Zagreb), „U posjeti kod gospodina Greena“ (Planetart, Zagreb), „Ništa nas ne smije iznenaditi“ i „Anđeli  vragovi“ (Satiričko kazalište Kerempuh), „Jug 2“ i „Osam žena“ (HNK Osijek) „Aristotel u Bagdadu“ (Kamerni teatar, Sarajevo),  „Djeca sa CNN-a“ i „Nakon probe“(GD Histrioni), „Priča sa istočne strane“ (BNP Zenica i SARTR, Sarajevo), „Tko je srušio berlinski zid“(BNP Zenica), Pokondirena tikva (NP Tuzla), “Pluća” (Teatar Exit), “Komet” ( DK Gavella), “Konstelacije” (OLJK i Teatar Exit), “Tulum u samostanu” (GK Komedija), “Nebo od gume” (HNK Varaždin), “Buđenje” (OLJK i Teatar Exit), “Gospođica Julija” ( HNK Osijek i GK Vinkovci).  Predstave koje je režirala višestruko su nagrađivane i prikazivane na domaćim i inozemnim festivalima.

Za dramatizaciju romana „Što je muškarac bez brkova“ Ante Tomića dobila je nagradu na Marulićevim danima 2002.g, a predstava je dobila  nagradu za najbolju predstavu u cjelini. „Anđeli vragovi“ F. Hadžića proglašeni su najboljom kabaretskom predstavom na Danima satire 2002. g.

2008. godine u GD Histrion postavlja predstavu prema tekstu svog oca Amira Bukvića „Djeca sa CNN-a“ koji su na Marulićevim danima dobili Nagradu publike, a na Festivalu glumca u Vinkovcima bili proglašeni najboljom predstavom u cjelini. Za režiju predstave “Pluća” bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine. “Konstelacije” su 2019.godine na Festivalu glumca dobile Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu je redovita profesorica na Odsjeku glume.

Fotografija: Ines Novković

Ivan Salečić: Glava lava