English

Clug, Edward | koreograf

Datum objave: 02.06.2015.
  • Više
  • Izvedba

Edward Clug stječe baletnu naobrazbu na Nacionalnom baletnom učilištu u rumunjskom gradu Cluj-Napoca, gdje diplomira 1991. godine. Iste godine ponuđen mu je solistički angažman u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru. Godine 2003. postaje umjetnički direktor ove institucije, koju usmjerava prema novim i nekonvencionalnim trendovima. U proteklom desetljeću privlači pozornost inozemne publike osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu osigurava istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni. Balet mariborskog Slovenskog narodnog gledališča gostuje na najznačajnijim  svjetskim festivalima izvodeći njegove koreografije: Baletni festivalJacob Pillow (SAD), Baletni festival u Kazalištu  Mariinski u Sankt Peterburgu, Baletni festival u Pittsburghu, Umjetnički festival u Singaporeu, Biarritz festival u Francuskoj, festival Boticario di danza u Brazilu,  Festival plesa u Tel Avivu, Sintra festival u Portugalu, Festival Des Arts de Saint-Sauveur (Kanada), Međunarodni festival plesa u Seoulu (Koreja), milanski Teatro Piccolo, te turneje po Nizozemskoj, Italiji i zemljama bivše Jugoslavije.

U svojstvu koreografa, Clug uspostavlja snažne veze sa Stuttgartskim baletom i Ciriškim baletom, u kojima postavlja vlastita djela. Nedavno je s velikim uspjehom debitirao u NDT2 (Nizozemski plesni teatar 2). Pozivan je  da kreira nove koreografije za Flamanski kraljevski balet, Nacionalni balet u Lisabonu, Station Zuid Company u Nizozemskoj, Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, Bukureštanski nacionalni balet, Aalto balet u Essenu, Bitef  u Beogradu, Balet u Grazu, Ukrajinski nacionalni balet u Kijevu, Minhenski balet na Gartner Platzu i Južno-australski balet.

Za svoje koreografije osvaja brojne međunarodne nagrade na natjecanjima i festivalima, kao što su oni u Varni, Moskvi, Hanoveru, Nagoyji, Beogradu i Sarajevu, a 2010. godine nominiran je za nagradu Zlatna maska u Moskvi. Godine 2014. međunarodni plesni magazin Tanz proglasio ga je nadom godine u domeni koreografije. Nositelj je najuglednijih slovenskih nagrada za zasluge na polju kulture: Prešernove nagrade (2005.) i Glazer Charter (2008.).

 

PTICE

C. Debussy: Preludij za poslijepodne jednog fauna | R. Ščedrin: Carmen