English

Damrau, Diana | sopran

Datum objave: 12.08.2021.
  • Više
  • Izvedba

„…vodeći svjetski koloraturni sopran“ New York Sun

Sopranistica Diana Damrau već dva desetljeća nastupa na vodećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama. Njezin golemi repertoar obuhvaća i lirske sopranske i koloraturne uloge, uključujući naslovne uloge u Luciji di Lammermoor (La Scala, Bavarska državna opera, Metropolitan opera, Kraljevska opera), Manon (Bečka državna opera, Metropolitan opera) i La Traviata (La Scala, Metropolitenska opera, Kraljevska opera, pariška Nacionalna opera i Bavarska državna opera), kao i prestižna uloga Kraljice noći u Čarobnoj fruli (Metropolitan opera, Salzburški festival, Bečka državna opera, Kraljevska opera, Bavarska državna opera).

S Metropolitan operom ostvarila je ključne uloge, bila emitirana u visokoj definiciji u kinima diljem svijeta te je debitirala sedam uloga od prvog vlastitog debija s njima kao Zerbinetta 2005. godine. Istaknuta nova ostvarenja su uloge u operama Rigoletto (Gilda), Seviljski brijač (Rosina), Grof Ory (Adèle) i Lovci na bisere (Leïla). Ostali angažmani uključivali su naslovne uloge u Mjesečarka i Kći pukovnije te Romeo i Julija. Bila je i prva pjevačica u povijesti Metropolitan opere koja je tumačila uloge Pamine i Kraljice noći u različitim izvedbama iste produkcije Mozartove Čarobne frule.

Ova je sopranistica također nastupala u suvremenim djelima za opernu pozornicu u ulogama koje su napisane posebno za nju, posebice se ističući u naslovnoj ulozi operne adaptacije djela Williama Hogartha koju potpisuje Iain Bell – Život bludnice (Theatre an der Wien, 2013.) i kao pijana žena/trenerica u operi 1984 Lorina Maazela opera (Kraljevska opera, 2005.).

Diana Damrau etablirala se kao jedna od najtraženijih opernih interpretatorica današnjice, redovito nastupajući na većini najpoznatijih koncertnih prostora diljem svijeta. Uživa u bliskom umjetničkom suradništvu s pijanistom Helmutom Deutschom i s harfistom Xavierom de Maistreom.

Snimanjem isključivo za Warner/Erato Diana Damrau svoj diskografski debi imala je s nosačem zvuka Arie di Bravura – zbirkom arija Mozarta i Salierija. Naknadna samostalna izdanja nagrađena su, među ostalim, ECHO nagradom te nagradom OPUS Klassik. Damrau se također pojavljuje na mnogim snimkama cijelih opera na CD-u i DVD-u.

U veljači 2018. godine, Diana Damrau nastupila je u najpoznatijim koncertnim dvoranama Europe tumačeći zajedno s tenorom Jonasom Kaufmannom i pijanistom Helmutom Deutschom Italienisches Liederbuch Huga Wolfa. Odgovarajući album sa snimkama uživo objavio je Warner/Erato.

Osim toga, Damrau je iste godine debitirala u naslovnoj ulozi Maria Stuarda u Opernoj kući Zürich, a nastupila je i u naslovnoj ulozi u novoj produkciji La Traviate u Metropolitan operi, nadalje, utjelovila je ulogu Ophélie u barcelonskoj opernoj kući Gran Teatre del Liceu i u produkciji Hamleta berlinske Njemačke opere.

U sezoni 2019/20, Diana Damrau izvela je Novogodišnje koncerte zajedno s Berlinskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Kirila Petrenka. Nadalje, izvela je recitale sa Sir Antoniom Pappanom te se vratila u milansku Scalu i Romeu i Juliji, kao i Bavarskoj državnoj operi i njihovoj produkciji Razbojnika.

Bliska suradnja povezuje Dianu Damrau sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija. Osim što su bili „stalni umjetnici“ centra Barbican u Londonu, 2019. godine su između ostalog, gostovali u Carnegie Hallu u New Yorku. U siječnju 2020. godine objavljena je snimka Straussove Četiri posljednje pjesme pod dirigentskom palicom Marissa Jansonsa.