English

De Silva, Rohan - glasovir

Datum objave: 06.04.2017.
  • Više
  • Izvedba

Rohan De Silva poznat je po suradnji s violinističkim virtuozom Itzhakom Perlmanom, s kojim redovito održava solističke koncerte diljem svijeta, ali i po suradnji sa svim renomiranim violinistima današnjice. Nastupa u poznatim koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall, Lincoln Center, Kennedy Center, Library of Congress, Concertgebouw u Amsterdamu, Wigmore Hall u Londonu i Suntory Hall u Tokiju. Rado je viđen gost u Bijeloj kući, gdje je 2012. godine, na poziv predsjednika Baracka Obame, nastupio u čast Shimona Peresa; a 2007. godine svirao je za kraljicu Elizabetu na državničkoj večeri domaćin koje je bio predsjednik George W. Bush. Godine 2015. premijer Sri Lanke pozvao je svog sunarodnjaka, Rohana De Silvu, da nastupi pred američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem tijekom njegovog povijesnog posjeta De Silvinoj domovini.

Tijekom sezone 2016.-2017. De Silva s Itzhakom Perlmanom nastupa diljem Sjeverne Amerike, uključujući njihove solističke koncerte u  čikaškoj Lyric Opera, Kravis Center u West Palm Beachu, Schermerhorn Symphony Center u Nashvilleu i Davies Symphony Hall u San Franciscu.  U sezoni 2015.-2016. ovi su glazbenici svirali na rasprodanim turnejama diljem Azije i Europe, gdje su prvi put nastupili kao duo u Londonu (Barbican Centre), Parizu (Philharmonie de Paris) i Minhenu (Gasteig).

De Silva počinje učiti glasovir kod svoje majke, Primrose De Silva, te kod Mary Billimoria. Šest godina studira na londonskoj Royal Academy of Music i osvaja brojne nagrade (Stipendije Grover Bennett i Martin Music, nagrade Christian Carpenter i Harold Craxton, te zlatnu medalju Chappell za najbolju izvedbu). De Silva je prvi student koji je dobio posebnu umjetničku stipendiju koju dodijeljuje Predsjednička zaklada Sri Lanke. Ova mu je stipendija omogućila studij na Glazbenom učilištu Juilliard, u klasama Martina Canina, Felixa Galimira, te violinističke pedagoginje Dorothy DeLay.  Proglašen je najboljim pratiteljem na glasoviru na devetom Međunarodnom natjecanju Čajkovski u Moskvi, te osvojio nagradu  Samuel Sanders, koju mu je uručio Itzhak Perlman u Carnegie Hallu.

Rohan De Silva snima za diskografske kuće Deutsche Grammophon, CBS/SONY Classical, Collins Classics u Londonu i RCA Victor.