English

Entremont, Philippe | glasovir

Datum objave: 13.03.2016.
  • Više
  • Izvedba

Osebujna karijera Philippea Entremonta započinje u njegovoj osamnaestoj godini, kada je privukao međunarodnu pozornost sjajnim nastupom u njujorškom Carnegie Hall-u izvevši  Jolivetov Klavirski koncert i Lisztov Koncert za klavir br. 1. Od tada djeluje s velikim uspjehom diljem svijeta kao pijanist, a zadnjih 30 godina i kao dirigent.

U sezoni 2013./2014. nastupa kao dirigent s brojnim europskim i američkim orkestrima, ali i kao pijanist i komorni glazbenik, te odlazi na turneju po Sjedinjenim Državama s orkestrom Vienna Concert-Verein i solistom Sebastianom Knauerom.

Tijekom sezona 2012./2013., 2011./2012. i 2010./2011. nastupa na brojnim turnejama diljem svijeta s orkestrima kao što su Minhenski simfonijski rkestar, Orkestar Izraelskog festivala, Njemačka državna filharmonija i Shenzhenska filharmonija. U sezoni 2010./2011. imenovan je šefom dirigentom Boca Raton filharmonije i doživotnim počasnim dirigentom Minhenskog simfonijskog orkestra.

Njegov dirigentski ugled i posvećenost ostvarivanju umjetničkog potencijala orkestara s kojima je surađivao rezultirali su brojnim turnejama i nastupima pred prepunim gledalištima: deset američkih i sedam japanskih turneja s Bečkim komornim orkestrom, turneja od jedanaest koncerata po glavnim gradovima Azije s Orquestra de Cadaqués te turneja po Švicarskoj i Njemačkoj na kojoj je dirigirao  Strasbourškom filharmonijom. U svojstvu gostujućeg šefa dirigenta Minhenskog simfonijskog orkestra nastupao je na brojnim međunarodnim turnejama, uključujući i američke turneje 2005. i 2006. godine kada je istodobno ravnao orkestrom i bio solist za klavirom. Ovoj dvostrukoj ulozi vraća se u veljači 2009. godine, nastupajući na iznimno uspješnoj američkoj turneji od 15 koncerata s Minhenskim simfonijskim orkestrom.

Godine 1997. osniva Glazbeni festival Santo Domingo koji se održava svake druge godine, na kojem obnaša dužnost umjetničkog direktora i dirigenta festivalskog orkestra. Festival je obilježio svoju desetu obljetnicu 2007. godine prigodnim koncertnim serijalom u okviru kojeg su praizvedene dvije simfonije dominikanskih skladatelja koje je naručio festival, a izveli su ih svjetski priznati umjetnici kao što su André Watts, Dan Zhu, Arturo Sandoval i Vitalij Kowaljow. Philippe Entremont obnaša i dužnost gostujućeg šefa dirigenta Orquestra de Cadaqués. U „Mozartovoj godini“ 2006., ravnao je tokijskim Super World orkestrom. Jedan je od desetorice svjetski poznatih pijanista odabranih za nastup u projektu “Piano Extravaganza of the Century” realiziranog u okviru Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Od 1981. – 1986. obnaša dužnost glazbenog direktora Filharmonijskog orkestra New Orleansa, nakon čega preuzima istu dužnost u Denverskom simfonijskom orkestru. Do 2002. bio je šef dirigent Nizozemskog komornog orkestra. Nakon što je gotovo trideset godina bio glazbeni direktor i šef dirigent Bečkog komornog orkestra, postao je doživotni počasni dirigent ovog ansambla. Obnašao je i dužnost glazbenog direktora Izraelskog komornog orkestra, a danas je njegov počasni dirigent.

Philippe Entremont dirigirao je najpoznatijim europskim, azijskim i američkim simfonijskim orkestrima među kojima su oni iz San Francisca, Detroita, Minnesote, Seattlea, St. Louisa, Houstona, Dallasa, Pittsburgha, Atlante, Montreala te Academy of Saint Martin in the Fields, Royal Philharmonic Orchestra, Orquestra Nacional de España, Akademija Santa Cecilia iz Rima, l’Orchestre National de France, orkestri iz Göteberga, Stockholma, Osla i Varšave, NHK orkestar iz Tokija, KBS orkestar iz Seoula, Bečki simfonijski orkestar i Bergenska filharmonija. Surađivao je s najpoznatijim svjetskim instrumentalnim i vokalnim solistima.

Jedan je od umjetnika s najopsežnijom diskografijom svih vremena i dobitnik brojnih uglednih nagrada i priznanja na ovom polju. Među mnogim diskografskim kućama s kojima je surađivao su CBS Sony, Teldec i Harmonia Mundi. Godine 2008. objavljene su njegove snimke na kojima su Mozartov Concertone; Koncert za violinu i klavir s Bečkim komornim orkestrom; Straussove solo pjesme s mezosopranisticom Sophie Koch; te Rachmanjinova Simfonija br. 2 s Orquesta del Festival Musical de Santa Domingo.

Među brojnim priznanjima i odličjima koja su mu uručena valja istaći Veliki križ za zasluge i Križ časti za dostignuća na polju umjetnosti i znanosti Republike Austrije, kao i francuska odličja Red Legije časti, Orden za zasluge i Medalja za zasluge na polju umjetnosti i književnosti. Philippe Entremont predsjednik je ugledne institucije ICPA i Bel’Arte fondacije iz Brisela, a obnaša i dužnost direktora slavnog američkog Konzervatorija Fontainebleau, koju je nekoć obnašala legendarna Nadia Boulanger.