English

Filipec, Goran - glasovir

Datum objave: 31.03.2017.
  • Više
  • Izvedba

Goran Filipec, laureat Društva Ferenz Liszt iz Budimpešte, koje mu je dodjelilo Grand Prix du Disque za album snimljen za Naxos Records 2016., Paganini Studies, pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. Ovaj suvereni glazbenik zestoke energije i profilirane umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izrazenog virtuoziteta.

Rođen u Rijeci, studirao je na Konzervatoriju u Moskvi, na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekavši tako značajno međunarodno iskustvo osnaženo najvišim nagradama na brojnim međunarodnim natjecanjima (Franz Liszt – Premio Mario Zanfi, Concurso de Parnassos, José Iturbi International Music Competition et Gabala International Piano Competition). Studirao je s pedagozima kao sto su Naum Grubert, Oxana Yablonskaya, Natalia Trull i Evgeny Zarafiants, ali voli reći da njegovi učitelji bili i glazbenici s kojima se nikad nije uspio sresti, poput Franza Liszta, Ferruccia Busonija, Ignaza Friedmana ili pak tenora Beniamina Giglia.

Trenutačno priprema doktorat na Pariškom nacionalnom konzervaroriju i Sveučilistu Paris-Sorbonne, s temom Paganinijevog naslijeđa u repertoaru za glasovir.

Goran Filipec koncertira u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Latinskoj Americi i u Japanu. Njegov debut u Carnegie Hallu u New Yorku slijedili su koncerti održani u Auditoriumu u Milanu, u Dvorani Minato Mirai u Yokohami, u Palači umjetnosti u Budimpešti te u dvorani Pariške Filharmonije. Više puta bio je pozvan na festival Contemporary Piano Faces što se održava u Marijinski teatru u Sankt Petersburgu, a svirao je i na Festivalu Progetto Martha Argerich de Lugano, na poziv argentinske pijanistice.

Primitkom Nagrade Grand Prix du Disque 2016. u objašnjenju koje je stajalo „da bi i sam Liszt visoko cijenio ovakvu interpretaciju“, Goran Filipec se pridružio uglednom nizu laureata kao što su Vladimir Horowitz, György Cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis ili Maurizio Pollini. 

 

 

Goran Filipec, glasovir