English

Frey, Alexander - glasovir

Datum objave: 25.07.2016.
  • Više
  • Izvedba

Alexander Frey učio je klavir 22 godine u Chicagu kod Gavina Williamsona, jedne od posljednjih izravnih  poveznica s pijanizmom 19. stoljeća. Studirao je orgulje kod Richarda Webstera i Edwarda Mondella, također u Chicagu. Diplomirao je i magistrirao s najvišim ocjenama  orgulje u klasi Roberta Glasgowa, dirigiranje u klasi Gustava Meiera te kompoziciju u klasama Williama Albrighta i Williama Bolcoma na Sveučilištu Michigan. Međunarodna karijera Alexandera Freya u svojstvu dirigenta, orguljaša i pijanista vodila ga je diljem svijeta. Nastupao je u glazbenim prijestolnicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Afrike. Kao jedan među deset najuspješnijih na Billboardovoj listi umjetnika klasične glazbe (2005.), Frey redovito nastupa kao solist i uz simfonijske orkestre diljem svijeta kao i na brojnim međunarodnim festivalima. Osim njegovih orguljaških i pijanističkih nastupa, Frey uživa ugled jednog od najsvestranijih dirigenata iza kojeg su brojni uspješni nastupi u koncertnim dvoranama i opernim kućama, kao i oni u Hollywoodu i na Broadwayu. Prvi je orguljaš koji je u cjelini izveo jednu od simfonija Gustava Mahlera u obliku solističkog djela za orgulje. Kao pijanist i orguljaš, Frey je nastupao s brojnim svjetski poznatim simfonijskim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Simfonijski orkestar San Francisca, Orkestar leipzigškog Gewandhausa, Münchenski simfonijski orkestar, Hollywood Bowl orkestar, Simfonijski orkestar Bečkog radija (ORF), Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Orkestar Veronske arene, Meksički državni simfonijski orkestar, itd., kojima su dirigirali Claudio Abbado, John Mauceri, Michael Tilson Thomas, Howard Shore i John Axelrod.

U bogatoj diskografiji Alexandera Freya valja istaći snimku Korngoldova djela Između dvaju svjetova, koju je časopis Gramophone uvrstio među 250 najboljih snimki svih vremena, a među ostalim diskografskim nagradama koje je osvojio su i Deutsche Schallplattenpreis (Najprestižnija njemačka diskografska nagrada), Nagrada kritičara francuskih medija, Snimka godine (Fi magazin), Snimka godine (Borders Music, 2005.), Najslušanija snimka godine (ArkivMusic, 2005.), Brončana medalja na Međunarodnom festivalu u New Yorku, BBC-ova nagrada kritike, Snimka mjeseca (MusicWeb, Velika Britanija), Najbolji instrumentalni CD mjeseca (Galaxie magazin, Kanada) i Najbolji CD mjeseca (Best New Classics), a njegove su se snimke pojavljivale u izdanjima diskografskih kuća Koch International Classics, Decca i Deutsche Grammophon.

Leonard Bernstein jednom je prigodom nazvao Freya "predivnim duhom". U svom osvrtu na Freyevu sveobuhvatnu glazbenu karijeru, novinar magazina The Prague Post, Steffen Silvis, napisao je: “Već 15 godina, Alexander Frey ima ogroman utjecaj na europsku glazbenu scenu, uspjevši uspješno pomiriti “klasičnu” i popularnu glazbu (diskutabilno neispravna podjela). On se podjednako dobro osjeća dirigirajući Mahlerove simfonije (što može i bez partiture) i Bernsteinovu Priču sa zapadne strane.