English

Gugnin, Andrey

Datum objave: 21.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Andrey Gugnin rođen je 1987. godine. Diplomirao je na  Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Vere Gornostayeve. Nedugo nakon toga, dobija poziv da se kao redovan član pridruži programu Moskovskog filharmonijskog društva za mlade talente pod nazivom “Zvijezde 21. stoljeća”.

Laureat je međunarodnog natjecanja Allegro vivo u San Marinu (Italija, 2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantù (prva nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu (druga nagrada i dvije specijalne nagrade, 2011.), Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču (2013.) i Međunarodnog natjecanja Valsesia Musica u Italiji (prva nagrada, 2014.). U lipnju 2014. osvaja zlatnu medalju i nagradu publike na 16. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer u Salt Lake Cityju (SAD).

Redovito nastupa na turnejama, na solističkim koncertima, kao komorni glazbenik i kao solist uz orkestar u više od dvadeset zemalja, u glazbenim centrima kao što su dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Dvorana P. I. Čajkovski u Moskvi, Moskovska međunarodna kuća glazbe, dvorana Muzeja Louvre, Teatar Verdi u Trstu, Zagrebačka opera i Musikverein u Beču.

Do sada je surađivao s orkestrima kao što su Ruski državni akademski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Sanktpeterburške dvorske kapele, Nizozemski simfonijski orkestar, Moskovski državni akademski simfonijski orkestar, Asko Schönberg ansambl, Camerata Salzburg i Raanana Symphonette.

Rado je viđen gost na festivalima kao što su Pijanistički festival u Ruhru, Glazbeni festival Olympus, Međunarodni festival umjetnosti Art-November, Vivacello, Ars-longa, Ohridski ljetni festival, Šangajski festival, Zagrebačke ljetne večeri, Festival mladih u Aberdeeu, Festival scenskih umjetnosti  Bermudskog otočja, i brojni drugi.

Među nastupima planiranim za sezonu 2016.-2017. valja istaći Gugninov prvi solistički koncert u Carnegie Hallu (SAD), kao i nastupe uz Simfonijski orkestar Utaha u SAD, Israel Cameratu u Izraelu i Tokijski New City orkestar u Japanu. Andrej Gugnin jedan je od mladih umjetnika koji će tijekom kolovoza 2016. sudjelovati u prvoj sezoni projekta “U susret budućnosti”  na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Gugninova diskografija obuhvaća njegove snimke Šostakovičevih klavirskih koncerata s Ruskim državnim akademskim komornim orkestrom (Delos International, 2007.), glazbe za klavirski duo “iDuo” (s Vadimom Kholodenkom, Delos International, 2010.) te jednog solističkog koncerta (Steinway & Sons). Snimao je također za TV i radio u Rusiji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj i SAD.