English

Jusić, Đelo | dirigent

Datum objave: 26.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Đelo Jusić, istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent, gitarist i aranžer, rođen je 1939. godine u Dubrovniku. Glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovra pl. Matačića, a nadahnuće crpio u rodnom gradu bremenitom poviješću, srednjovjekovnom i mediteranskom glazbenom tradiciju.

Skladati je počeo šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovao vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri. Osnivač je, voditelj i skladatelj dječjeg zbora Mali raspjevani Dubrovnik. Bio je stalni dirigent Dubrovačkog sinfonijskog orkestra, glazbeni selector Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, umjetnički director Festivala mediteranske glazbe u Budvi, dopredsjednik i predsjednik Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia-Concert. Dirigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u Berlinu, Dresdenu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Varni, Moskvi, Sarajevu, Vatikanu, Splitu, Skopju, Petrogradu, Dubrovniku itd. Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih mnoge doživljavamo kao narodne, hrvatske melodije koje se neprekidno izvode diljem svijeta već pola stoljeća. Njegove su skladbe ovjekovječene na 80 LP ploča i 30 CD izdanja u nakladi uglednih diskografskih kuća kao što su Jugoton, Croatia Records, Columbia, CBS, Parlaphonem Electrola, Supraphone, Ensemble Electronica i druge. Kao tiražni skladatelj, dobitnik je nekoliko platinastih, zlatnih i srebrenih ploča.

Laureat je niza festival i dobitnik strukovnih priznanja, među kojima su: Zlatna arena na Filmskom festival u Puli 1999., Nagrada Ivan pl. Zajc za najbolji mjuzikl (Dundo Maroje), dva Porina: 1997. i 2007. za životno djelo, Ruke sv. Vlaha u povodu četrdesete obljetnice umjetničkog djelovanja, Zlatni prsten Radio-Zagreba, nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo 2008. Za sudjelovanje i doprinos u Dumovinskom ratu, ukazom predsjednika Republike dodijeljeno mu je odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Maestro Đelo Jusić skladao je glazbu za mnoge filmove i kazališne predstave: diljem svijeta izvođeni mjuzikl Dundo Maroje i Grižula, dva oratorija – Istina o Gradu slobode i Srebrenički inferno, Koncert za gitaru i orkestar, Koncert za fagot i orkestar, Koncert za obou i orkestar, šesterostavačnu suitu Dubrovački kantuni, te balet Katarina, posljednja bosanska kraljica. Balet Dubrovački kantuni izveden je u Parizu, Bruxellesu, Strasbourgu, Pragu, Ljubljani, Podgorici, Splitu, Sarajevu i Zagrebu te se i danas izvodi diljem Europe.

Marija Barbieri