English

Klavirski trio Arensky

Datum objave: 26.02.2015.
  • Više
  • Izvedba

Klavirski trio Arensky

Igor Uriaš, Ilja Iof i Aleksej Masarski osnovali su 2005. klavirski trio nazvavši ga po slavnome ruskom skladatelju Antonu Arenskom. Članovi trija upoznali su se još u djetinjstvu kao učenici Specijalizirane glazbene škole za nadarenu djecu u Saknt Petersburgu, u kojem i danas žive. Još u ranoj mladosti postaju popularni diljem Rusije. Pojedinačno nastupaju kao solisti i komorni glazbenici na brojnim koncertima u najprestižnijim glazbenim središtima kao što su Sanktpetersburška filharmonija, Državna kapela Sankt Petersburga, Dvorana Čajkovski u Moskvi, itd. Tijekom studija na konzervatoriju u Sankt Petersburgu među njima se rađa blisko i trajno prijateljstvo. Godine 1994. nastupaju po prvi puta kao trio na  pozornici filharmonijske dvorane u Sankt Petersburgu. Među njihovim prvim uspješnim nastupima u inozemstvu izdvaja se koncert u Rimu 1999. godine, te nekoliko snimljenih i prenošenih koncerata u Njemačkoj.

Pijanist Pavel Rajkerus diplomirao je na Državnom konzervatoriju Rimsky-Korakov u Sankt Petersburgu, u klasi profesora A. Sandlera. Godine 2000. Osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih pijanista S. Prokofjev u Rusiji te nagradu Europske kulturne fondacije “Pro Europe” iz Danske. 2001. godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom glasovirskom natjecanju Szymanovsky koje se održava u Poljskoj, a 2003. pobjeđuje na Međunarodnom glasovirskom natjecanju Anton G. Rubinstein u Njemačkoj. Trenutno radi kao profesor glasovira na Srednjoj glazbenoj školi pri Državnom konzervatoriju Rimsky-Korsakov u Sankt Petersburgu.

Violinist Ilya Ioff studirao je kod Vladimira Ovčareka, vođe Kvarteta Taneev. Godine 1991. osvaja prvu nagradu na Natjecanju komornih ansambala Vercelli u Italiji. Nastupa diljem Rusije, u većini europskih zemalja i u Japanu. Kao solist i komorni glazbenik nastupa uz glazbene velikane kao što su Marta Argerich, Julian Milkis, Yury Temirkanov, Mariss Jansons i Valery Gergiev. Danas obnaša dužnost umjetničkog direktora i vođe Komornog orkestra Divertimento iz Sankt Petersburga, te predaje na Sanktpetersburgškome državnom konzervatoriju.

 

Klavirski trio Arensky