English

Klieser, Felix | rog

Datum objave: 03.08.2021.
  • Više
  • Izvedba

Felix Klieser (Göttingen, 1991.) po mnogo čemu je izniman umjetnik. Sa četiri je godine već izrazio želju da svira rog, a sa 17 je upisao studij na Visokoj školi za glazbu u Hannoveru u razredu Markusa Maskuniittyja. Godine 2013. objavio je prvi nosač zvuka, Reveries, za Berlin Classics, kojim je, kako se pisalo, pokazao i muzikalnost i sjajnu tehniku te kontrolu nad instrumentom. Album je dobio odlične kritike, primjerice u novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung. S Christiane Karg i Malcolmom Martineauom svira i na albumu Heimliche Aufforderung. Godine 2014. Klieser je dobio cijenjenu nagradu „ECHO Klassik“ za mladoga glazbenika godine.

Iste je godine objavio i knjigu o svojem životu koja je prevedena na nekoliko jezika, Fußnoten, podnaslovljenu hornist bez ruku osvaja svijet.

Dobitnik je nagrade „Leonard Bernstein“ Festivala Schleswig-Holstein. Od 2008. do 2011. bio je član njemačkoga Saveznoga orkestra mladih te s njima odlazio na niz turneja. S Komornim orkestrom iz Württemberga snimio je Koncerte za rog Michaela i Josepha Haydna i W. A. Mozarta.

U novinama Süddeutsche Zeitung Klieserovo je sviranje opisano kao „jednostavno savršeno“ i obilježeno preciznošću, izražajni rasponom i ljepotom zvuka. I Klieser ističe da mu je želje svojim instrumentom prizvati raznolike boje i ljepote zvuka. Smatra da je rog jedan od najsvestranijih instrumenata upravo po zvukovnim bojama te da se njime prekrasno mogu probuditi emocije, a svira na rogu Modell 103 radionice instrumenata Gebrüder Alexander iz Mainza.