English

Kvartet Mozarteum

Datum objave: 09.08.2014.
  • Više
  • Izvedba

Tradicionalno ime Mozarteum kvartet, dano od strane Međunarodne zaklade Mozarteum, Mozarteum orkestra i Sveučilišta Mozarteum 1998., naziv je gudačkog kvarteta čiji se korijeni mogu pratiti još od 30-tih godina prošlog stoljeća. 

U vrlo kratko vremenu kvartet je razvio jedinstven stil koji je zaintrigirao javnost, zbog čega su nastupali na brojnim renomiranim festivalima i svjetski poznatim pozornicama, od kojih su značajni natupi u londonskom Wigmore Hallu, Čajkovski konzervatoriju u Moskvi, bečkom Konzerthausu i mnogim drugima, te su bili na turnejama u Aziji i Latinskoj Americi. 

Od koncertne sezone 2004./05., kvartet izvodi vlastiti ciklus koncerata u salzburškom Mozarteumu. 

Djela klasike, ponajprije gudački kvarteti W. A. Mozarta, kao i njihove suvremene reprodukcije, sastavni su dio njihovog repertoara, iako rado izvode i djela suvremenih skladatelja, s posebnim naglaskom na austrijske. 

Suradnja s drugim umjetnicima nije im strana, te su surađivali s brojnim umjetnicima kao što su Marjana Lipovsek, Jessy Norman, Valery Afanassiev, Thomas Riebel, Hariolf Schlichtig, Milan Turkovic, kao i s puhačkim solistima Berlinske ili Bečke filharmonije poput Wenzela Fuchsa, Stefana Dohra, Norberta Täubla ili Wolfganga Schula.

Sadašnji članovi kvarteta  Géza Rhomberg, Milan Radič i Marcus Pouget predvođeni su koncert-majstorom Markusom Tomasijem.