English

Martinović, Ratimir | glasovir

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Zaposlen je u zvanju redovnog profesora za glavni predmet klavir, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Surađivao je s poznatim pedagozima i pijanistima kao što su Karl-Heinz Kammerling, Hiroko Nakamura, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Sergio Perticaroli i brojni drugi.

Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina recitala, komornih koncerata i koncerata s orkestrom svirajući u većini europskih zemalja, Rusiji, SAD-u, Meksiku, Kanadi, Argentini, Japanu, Kini i Tajlandu. Gostovao je na pozornicama u New Yorku (Isaac Stern Auditorium, Carnegie Hall), Rimu (Auditorium Parco Della Musica), Londonu (St. James Piccadilly i St. John Smith Square), Pragu (Rudolfinum i Smetana Hall), Šangaju (Oriental Art Center), Beogradu (Sava centar, Kolarčeva zadužbina), Seulu (Seul Arts Center), Buenos Airesu (sala univerziteta Maimonides), Taipeiju (sala Nacionalnog teatra), Zagrebu (Lisinski dvorana), Parizu (sala UNESCO-a), Luksemburgu (Auditorium Banque de Luxembourg) te u Tokiju, Fukuoki, Pekingu, Istanbulu, Sankt Peterburgu, Varšavi, Hamamatsu, Turkuu, Kansas Cityju, Santa Barbari, Krakovu, Miamiju, Montpellieru, Salzburgu, Vancouveru, Helsinkiju, Bariju, Heidelbergu, Sarajevu, Skopju i drugdje.

Martinović je kao solist nastupio s preko šezdeset različitih orkestara kao što su simfonijski orkestri Berlina, Istanbula, Helsingborga, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Juareza, Montereya, Makedonije, Beograda, radio simfonijski orkestri Češke i Srbije ili komorni orkestri poput orkestara Viotti, Čajkovski konzervatorija, Kaliningrada, Gudači sv. Đorđa, Dušan Skovran, Young European Soloists i brojni drugi, surađujući s dirigentima kao što su Alexandar Rahbari, Andres Mustonen, Emil Tabakov, Peter Sundqvist, David Porcelaine, William Noll, Aleksandar Ostrovsky i brojni drugi.

Dobitnik je prvih nagrada na natjecanjima u zemlji i inozemstvu kao i društvenih i sveučilišnih priznanja. Poslije početnih uspjeha na pijanističkim natjecanjima, Martinović se povukao s natjecateljske scene, posvećujući se koncertiranju, pedagogiji i organizacijskim poslovima u rodnom Kotoru. Osnivač je i član KotorArt trija s violinistom Romanom Simovićem i klarinetistom Aleksandrom Tasićem.

Snimao je za brojne TV i radio kuće u zemljama regije i u inozemstvu. Do sada je snimio dva kompakt-diska, jedan s „Goldberg varijacijama“ J. S. Bacha i drugi s djelima Bach/Tauziga, Mozarta, Schopena, Brahmsa i Prokofjeva.

 

Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor glazbenog programa.