English

Mješoviti zbor Libertas

Datum objave: 20.05.2022.
  • Više
  • Izvedba

Mješoviti zbor Libertas udruga je pjevača amatera koji već četrdeset godina pjesmom uljepšavaju slobodno vrijeme, a nastupima pomažu uveličati brojne svečane trenutke u rodnom Dubrovniku. Zbor nastupa i izvan Dubrovnika, u gradovima širom Hrvatske i inozemstvu.

Zbor Libertas osnovali su 1980. dvojica entuzijasta – Luka Obradović, tadašnji direktor i maestro Ivan Dražinić, šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra u to vrijeme.

Do danas je Mješoviti zbor Libertas ostvario više stotina nastupa i redovito je izborom skladbi i kvalitetom pjevanja pobuđivao ushit publike i pohvale kritike. Sudjelovao je u programima brojnih humanitarnih događanja, proslavama blagdana, na Dubrovačkim ljetnim igrama, a ostvario je i niz cjelovečernjih koncerata u Dubrovniku i izvan njega (Šibenik, Zagreb, Osijek Vukovar, Zagreb, Murter, Korčula, Varaždin, Vodice, Bari, Sorento, Ravena, Sarajevo, Češki Krumlov, gradovi Lupac i Karaševo u Rumunjskoj i drugdje).

Zbor kontinuirano proširuje svoj repertoar koji se sastoji od skladbi klasičnog glazbenog opusa kao i onih iz područja zabavne glazbe te tradicionalnih dalmatinskih i duhovnih napjeva. Stalan napredak u kvaliteti glazbenog izričaja je, uz kvalitetan repertoar, prepoznat pa je zbor dobitnik niza priznanja među kojima su Nagrada Grada Dubrovnika (1983.) i Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije (2000.), za ugled i promociju Županije u zemlji i svijetu.

Ovim vrijednim amaterskim tijelom ravnali su mnogi poznati dirigenti: Antonio Janigro, Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo (koji je zboru posvetio kantatu Non bene prototo Libertas venditur auro), Milan Horvat, Ivo Dražinić (osnivač i dugogodišnji voditelj zbora), Pavle Dešpalj, Igor Gjadrov, Nikša Bareza, Anton Nanut i drugi. Umjetnički voditelj zbora je prof. Viktor Lenert, ugledni dubrovački glazbenik i pedagog.