English

Nuytten, Pieter | fagot

Datum objave: 26.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Pieter Nuytten, rođen 1980. godine, studirao je fagot na glazbenim konzervatorijima u Antwerpenu, Kölnu i Baselu kod Francisa Polleta, Dannyja d’Haenea (kontrafagot), Georga Klütscha i Sergia Azzolinija.

Tijekom studija, primljen je u Orkestar mladih Europske unije, Orkestar Pacifičkog glazbenog festivala (Japan) i Orkestar mladih Gustav Mahler, te surađivao s dirigentima kao što su Claudio Abbado, Bernard Haitink i Ivan Fischer.

Nakon nastupa u svojstvu slobodnog umjetnika s profesionalnim orkestrima Belgije, Nizozemske, Španjolske i Njemačke, na pokusnom je angažmanu kao pridruženi prvi fagotist Škotskog kraljevskog nacionalnog orkestra iz Glasgova (2004.). Poslije toga, djeluje kao solo fagotist Orkestra Opere Rouen - Haute Normandie u Francuskoj, a od 2007. kao solo fagotist Rotterdamske filharmonije pod vodstvom Valeryja Gergieva i Yannicka Nézet-Séguina. Kao gostujući vođa sekcije nastupa s orkestrima kao što su  Radio Philharmonic Hilversum, Mozarteum Orchestra iz Salzburga, Mahler Chamber Orchestra (Nelssons) i Royal ConcertgebouwOrchestra iz Amsterdama (Harding), a tijekom sezone 2014.-2015. s Rundfunksinfonie orkestrom iz Berlina pod ravnanjem Mareka Janowskog.

Kao veliki zaljubljenik u komornu glazbu imao je prigode surađivati s glazbenicima kao što su Nicholas Daniel, Jonathan Kelly, Zvi Meniker, Priya Mitchell, Andras Adorjan, Laura Mikkola, Igor Roma, Natacha Kudritskaya, Vladimir Mendelssohn, Vineta Sareika i Jean-Claude Vanden Eynden. Nastupa na festivalima Classic Con Brio Osnabrück, Storioni Festival Eindhoven, Schiermonnikoog međunarodni komorni festival te Arbanassi ljetni festival (Bugarska). Jedan je od osnivača Focusa iz Antwerpa, Ansambla komornih solista iz Kölna i redovit gost ansambla Oxalys (Bruxelles). Godine 2001. debitira s Mozartovim djelom Sinfonia Concertante u Bozaru, Bruxelles, nakon čega izvodi brojna koncertna i koncertantna djela Petera Maxwella Daviesa, Haydna, Vivaldija, Webera i Mozarta u koncertnim dvoranama Belgije, Nizozemske, Francuske i Njemačke pod vodstvom dirigenata Roya Goodmana, Daniela Kawka, Huberta Buchbergera, Ulricha Kerna, Nicholasa Collona, Ivana Meylemansa i Bena Gernona. U 2016. godini, zajedno s Flandrijskim simfonijskim orkestrom i suprugom Marijom Pavlović, svirao je Duet Concertino Richarda Straussa u najznačajnijim koncertnim dvoranama Brugesa, Genta i Antwerpa, a isto će djelo izvesti i na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama uz Dubrovački simfonijski orkestar. Nuyttenovu izvedbu Mozartova Koncerta za fagot uz ansambl Collegium Instrumentale Brugense uživo je prenosio radio 2008. godine, a njegova izvedba Weberovog Andantea i Ronda Ungarese uz pratnju Briselske filharmonije ovjekovječena je na radio snimci iz 2015.

Pieter Nuytten predaje na sveučilištima u Rotterdamu (Codarts) i Gentu. Inicirao je i organizirao Fagotistički festival u Gentu (2014.), te održao majstorske tečajeve u Belgiji, Linzu, Buenos Airesu i Limi.