English

Očić, Jelena | violončelo

Datum objave: 07.03.2016.
  • Više
  • Izvedba

Hrvatska violončelistica Jelena Očić naišla je na odobravanje publike i kritike na tri kontinenta. Njeno je energetsko, poetsko i virtuozno sviranje poput kaleidoskopa boja i emocija. Njezin učitelj Bernard Greenhouse, osnivač velikog Beaux Arts Trija, hvalio ju je kao „jednu od značajnih čelističkih talenata današnjice“, dok ju je Siegfried Palm, utjecajna čelistička figura 20-tog stoljeća, oslovio kao „jednu od obećavajućih interpreta Nove glazbe“.

Očić nastupa kao solistica u suradnji sa internacionalnim filharmonijskim orkestrima i komornim ansamblima te redovito izvodi recitale u Istočnoj i Zapadnoj Europi, Sjedinjenim Američkim Državama te Aziji. Komorno je, među ostalima, surađivala sa Konstantinom Boginom, Vladimirom Mendelssohnom, Joséom Gallardom, Juliusom Bergerom, Pavelom Vernikovim, Yuri Gandelsmanom, Marcom Rizzijem, Federicom Lovatom i nedavno preminulim Greenhousom kojemu je posvetila izvedbu Beethovenove Kreutzner sonate u obradi Carla Czernyja.  Također, česti je član žirija na internacionalnim natjecanjima.

Violončelistici su brojni kompozitori (Cornell, Šenderovas, Sorg, Prohaska itd.) posvetili djela. Snimke u suradnji sa pijanistom Federicom Lovatom, pod etiketom Challenge Classics, dobile su visoke ocjene kritičara, a uključuju djela Ginestera, Hindemitha, Kabalewskyog, Šenderovasove Songs of Shulamith, odabrana Bachova djela iz zbirke Dobro ugođeni klavir u obradi Ignaza Moschelesa te Czernyjevu obradu Beethovenove Kreutzner sonate. Najrecentniji CD, posvećen djelima iz razdoblja baroka, snimila je u suradnji sa sestrom, hrvatskom orguljašicom Ljerkom Očić.

Također, Jelena Očić predaje na Musikhochschule u Mannheimu sa titulom počasnog profesora, a njezini studenti bilježe velike uspjehe na internacionalnim natjecanjima (Markneukirchen, Lutoslawski Grand Prix, Oldenburg itd.) te kao  članovi orkestara u velikim europskim gradovima (Rim, München, Weimar itd.). Od jeseni 2014., Jelena Očić  predaje na Konzervatoriju u Amsterdamu.

Antonija Petrić