English

Oratorijski zbor crkve sv. Marka "Cantores Sancti Marci"

Datum objave: 09.04.2018.
  • Više
  • Izvedba

Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu Cantores Sancti Marci, kojega je 1988. osnovao Neven Valent, nastavlja tradiciju proslavljenog Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz 1920. godine. Zbor čini oko trideset pjevača koji su posvećeni očuvanju sakralne glazbe različitih razdoblja kao i promociji hrvatske zborske glazbe.

Zbor je osvojio prve i druge nagrade na državnim (Split, Novi Vinodolski, Zagreb) i međunarodnim natjecanjima (Zadar, Neerpelt, Bratislava, Ohrid, Riga). Brojne nastupe održali su diljem Hrvatske i Europe te nastupali na manifestacijama poput Varaždinskih baroknih večeri, Glazbenim večerima u sv. Donatu i Muzičkom biennalu Zagreb. Zbor su vodili istaknuti dirigenti: Franjo Dugan, Mladen Pozajić, Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić i Tomislav Fačini. Trenutni dirigent zbora je Jurica Petar Petrač, imenovan 2011.

Nedavna postignuća uključuju dvije zlatne medalje na prestižnim Europskim zborskim igrama  u Rigi (2017.) te dvije zlatne medalje i posebno priznanje za najuspješniju izvedbu na Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih u Zagrebu (2016.). Objavili su nosač zvuka Golgota u izdanju Fonarta i Aquarius Recordsa (2014.) kao i Osanna va višnih – Hrvatske mise u crkvi sv. Marka u izdanju Croatia Records (2017.).