English

Perović, Nina | skladateljica

Datum objave: 15.07.2022.
  • Više
  • Izvedba

Nina Perović završila je dodiplomski i specijalistički studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Cetinju u klasi profesora Žarka Mirkovića. Istovremeno završava dodiplomski i specijalistički studij klavira u klasi profesora Aleksandra Serdara i Vladimira Bočkarjova. Zahvaljujući stipendiji Basileus, studij kompozicije nastavlja na Akademiji za glazbu u Ljubljani u klasi profesora Uroša Rojka te završava diplomski studij. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Hofmana. Upisala je i poslijediplomski studij kompozicije na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, gdje joj je mentor bio profesor Klaus Lang.

Nina Perović sklada akustičnu i elektroničku glazbu, a njezin opus uključuje skladbe za simfonijski orkestar, vokalne i komorne ansamble te solo instrumente, koje su izvođene u prestižnim dvoranama u regiji, na brojnim glazbenim festivalima kao i u brojnim europskim zemljama. Pohađala je brojne majstorske radionice skladatelja kao što su Manos Tsangaris, Enno Poppe, Vinko Globokar, Stefan Prins i drugi. Također sklada za kazalište i film, a radila je i na brojnim projektima za djecu.

Shvativši da u procesu skladanja postoje brojne mogućnosti za primjenu metoda psihodrame kroz komunikaciju s izvođačima, trenutno se školuje za trenericu psihodrame.

Na Muzičkoj akademiji u Cetinju radi kao asistentica na kolegijima Analiza glazbenog djela, Kontrapunkt i Aranžiranje, a kao profesorica drži kolegij Analiza glazbenog djela. Zaposlena je kao profesorica klavira na Glazbenoj školi „Vasa Pavić“.

Članica je Odbora za glazbenu umjetnost Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti.