English

Schabel, Tobias | bas

Datum objave: 27.02.2019.
  • Više
  • Izvedba

 

Tobias Schabel član je ansambla Državnog kazališta u Hannoveru. Redovito nastupa u renomiranim opernim kućama i na festivalima u Njemačkoj i inozemstvu, a na ljeto 2019. godine pridružuje se Bonnskoj operi.

U Hannoverskoj operi ostvario je brojne značajne uloge, među ostalim Vodenjaka u Rusalki, Kaspara u Strijelcu vilenjaku i Mathesa u Traumgörgeu Zemlinskog, a u novije vrijeme i Waltera u Guillaumeu Tellu, Sarastra u Čarobnoj fruli i Ramfisa u Aidi. Nastupao je i u novim produkcijama Ljubavnog napitka, Ukletog Holandeza, Strijelca vilenjaka i Puta u Reims.

U sezoni 2018./2019. nastupa u ulogama Kralja Markea u Tristanu i Izoldi, Mefista u Faustovu prokletstvu i Lodovica Nardija u Die Gezeichneten.

Schabel je 2017. godine debitirao na Salzburškom festivalu u Bergovom Wozzecku, a nastupao je i u ulozi Klingsora u Parsifalu u Državnoj operi u Stuttgartu. Od 2012. do 2015. godine bio je član ansambla Državne opere u Berlinu, s kojom i dalje blisko surađuje. Tamo je nastupao u ulogama Govornika u Čarobnoj fruli, Dalanda u novoj produkciji Ukletog Holandeza, Kaspara u Strijelcu vilenjaku, Kralja Egipta u Aidi i Skuratova u novoj produkciji Carske nevjeste (Daniel Barenboim / Dmitrij Černjakov), s kojom je u proljeće 2014. debitirao u milanskoj Scali.

U Berlinu je nastupao i u novoj produkciji Uspona i pada grada Mahagonnyja u ulozi Mosesa (Wayne Marshall / Vincent Boussard), u novoj produkciji Tannhäusera u ulozi Biterolfa (Daniel Barenboim / Sasha Waltz) te u izvedbama Seviljskog brijača (Michel Rovetta), Salome (Zubin Mehta) i Kavalira s ružom (Simon Rattle). U proljeće 2018. utjelovio je Klingsora u produkciji Parsifala Stuttgartske opere. U Gran Teatre del Liceu nastupao je u ulogama Fafnera u Rajninom zlatu, Hobsona u Peteru Grimesu, Govornika u Čarobnoj fruli te u Majstorima pjevačima.

U Bazelskom kazalištu interpretirao je i ulogu Don Alfonsa (Cosi fan tutte), u Njemačkoj operi u Düsseldorfu utjelovio je Titurela (Parsifal), a redovito nastupa i u Državnom kazalištu u Mannheimu. U Operi u Karlsruheu oduševio je u naslovnoj ulozi u Tüürovom Wallenbergu, dok je u Operi u Zürichu 2013. debitirao u ulozi Klingsora u Parsifalu.

Njegov opsežan repertoar također obuhvaća i uloge Figara (Figarov pir), Filippa (Don Carlos), Fiesca (Simon Boccanegra), Raimonda (Lucia di Lammermoor), Escamilla (Carmen), Wotana (Rajnino zlato) i Kralja Heinricha (Lohengrin) itd.

Schabel bilježi i nastupe na Haydnovom festivalu u Eisenstadtu, na glazbenim festivalima u Bregenzu i Ludwigsburgu te na Händelovom festivalu u Karlsruheu. Godine 2011. debitirao je u bečkom Musikvereinu.

Njegov koncertni repertoar s kojim nastupa diljem Europe uključuje Mendelssohnove oratorije Elias i Paulus, Mozartov Rekvijem, Pasije i Božićni oratorij J. S. Bacha, Haydnovo Stvaranje, Verdijev Rekvijem te Beethovenovu Devetu simfoniju.

Tobias Schabel studirao je na Sveučilištu u Hamburgu u klasi Williama Workmana. Od 1998. do 2000. godine sudjelovao je u Opernom studiju Hamburške opere i u majstorskim radionicama Montserrat Caballé, Rockwella Blakea i Haralda Stamma. Dobitnik je hamburške Nagrade Mozart. Karijeru je započeo kao član Luzernskog kazališta, Nacionalnog kazališta u Mannheimu i Državnog kazališta u Mainzu, a 2006. godine pridružio se Državnoj operi u Hannoveru.

 

Konstantin Unger Artists.Management – siječanj 2018.

Trenutno umjetnik nema zakazanih predstava