English

Skenderović, Berislav

Datum objave: 21.08.2014.
  • Više
  • Izvedba

Berislav Skenderović je direktor i umjetnički voditelj Vojvođanskog simfonijskog orkestra i jedan od vodećih umjetnika u glazbenom životu Vojvodine, a od 2007. do svibnja 2009. godine bio je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, s diplomama dva odsjeka: klavir u klasi profesora Dušana Trbojevića i dirigiranje kod Živojina Zdravkovića. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju dirigiranja na Visokoj muzičkoj školi u Münchenu u klasi M. Hermanna, u bajerskom opernom studiju Wolfganga Sawalischa te na majstorskim kursovima Sergiu-a Celibidache-a.

Karijeru je započeo kao dirigent zbora u Operi Srpskog narodnog pozorišta (1975-78) i gostujući dirigent Subotičke filharmonije, dok prvi međunarodni angažman ostvaruje u Bavarskoj državnoj operi kao baletni dirigent (1979-81). Slijedi zaposlenje na mjestu prvog dirigenta Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (1981-85) gdje surađuje s vodećim opernim solistima iz nekadašnje Jugoslavije i priređuje uspješne premijere Rigoletta, La TraviateUn ballo di mascera, Tosca, La Boheme, Madame Butterfly, Carmen, Don Giovanni,  a često ravna i Festivalskim orkestrom Dubrovnika. Na poziciji šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra RTV Sarajeva nalazi se od 1985. do 1991. godine i za to vrijeme ostvaruje brojne televizijske koncerte, snima dva CD-a i nastupa u svim domaćim glazbenim centrima, koncertirajući s renomiranim solistima kao što su Jovan Kolundžija, Dubravka Tomšić, Ksenija Janković, Aleksandar Madžar, Tonko Ninić, Rita Kinka, Jasminka Stančul. Od 1992. godine preuzima mjesto šefa-dirigenta Filharmonijskog orkestra Opere Cape Town s kojim narednih pet godina uspješno muzicira s brojnim umjetnicima iz cijelog svijeta. Skenderović djeluje i kao gost-dirigent u Durbanu i Port Elizabethu. Njegov veliki repertoar obuhvaća podjednako simfonijsku, opernu i baletnu literaturu različitih stilskih perioda. Godine 2001. osniva Vojvođanske simfoničare, kao reprezentativni orkestar AP Vojvodine, koji je odlukom Vlade i Parlamenta AP Vojvodine, nakon jednog desetljeća uspješnog djelovanja, 2011. godine dobio status pokrajinske institucije od kulturnog značaja pod nazivom Vojvođanski simfonijski orkestar. U ulozi gosta-dirigenta Berislav Skenderović je nastupao s vodećim orkestrima u Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Grčkoj, Rusiji, Italiji, Portugalu, Češkoj, Meksiku, Kanadi, Čileu, Argentini, Brazilu, Koreji, SAD-u, uključujući i upješan nastup na koncertu u njujorškom Carnegie Hall-u. Tijekom bogate karijere sudjelovao je i na svim velikim jugoslovenskim festivalima, poput Muzičkog bijenala u Zagrebu, Tribine kompozitora u Opatiji, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Kotor-Art-a, Nomusa, te snimao za više radijskih i televizijskih stanica.