English

Sudar Percussion

Datum objave: 07.03.2014.
  • Više
  • Izvedba

Vrhunski samoborski udaraljkaši okupljeni u ansambl SUDAR PERCUSSION djeluju unazad nekoliko godina, a čini ga pet mladih samoborskih udaraljkaša: Nikolas Sinković, Luka Pešutić, Josip Blašković, Filip Merčep i prof. Goran Gorše, umjetnički voditelj ansambla, ujedno i profesor u Glazbenoj školi Ferdo Livadić.

Svaki od njih  do sada je postigao velik uspjeh, ne samo u zemlji nego i inozemstvu. Ansambl Sudar Percussion radi pod umjetničkim vodstvom prof. Gorana Goršea, profesora  udaraljki na GŠ Ferdo Livadić u Samoboru  i GŠ u Brežicama (SLO), koji je u protekle tri godine stvorio novu generaciju najkvalitetnijih udaraljkaša u RH.

Ansambl je osnovan u cilju promicanja, razvoja i unapređivanja udaraljkaške glazbe, te popularizacije udaraljki, koje polako zauzimaju sve značajnije mjesto u izvedbama svih žanrova glazbe. Njihova popularnost raste naročito među mladima. Udaraljke su vrlo zahtjevan instrument i rijetko se pod jednim imenom može vidjeti tako bogat instrumentarij (marimba, vibrafon, ksilofon, konge, bongosi, bubnjevi i mnoge druge sitne udaraljke).

Sudar Percussion je rezindencijalni ansambl Ivana Bilić Marimba Week-a - koji se svake godine održava u Samoboru – te je do sada surađivao sa nekim od najvećih svjetskih predavača kao što su: Emanuel Sejourne, Pius Cheng, Dane Richeson, Ney Rosauro, Svet Stoyanov, Slovenian percussion duo, Rachel Xi Zang, Nancy Zeltsman, Paolo Cimmino, Tatjana Koleva, Maraca 2, Eric Sammut, Bogdan Bacanu, Ivana Bilić.

Sudar Percussion je  imao brojne zapažene nastupe, od kojih izdvajamo one na VIII IPEW međunarodnom festivalu u Bjelovaru, u HNK Šibenik, HNK Zadar, &TD Teatru te spektakularni koncert u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, koncert na Samoborskom trgu te otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara.

U prosincu 2013.godine Sudar Percussion & Matej Meštrović snimili su autorski CD Mateja Meštrovića “Eat Suite” u dvorcu Sv. Križ Začretje. Za vrijeme boravka u dvorcu također je snimljen i dokumentarni film u režiji Arsena Orempvića “Sudar u dvorcu”. Na CD-u se nalazi osam autorskih kompozicija Mateja Meštrovića te bonus track obrada “Alla Turce”. Glazbeni producent CD-a je Branimir Mihaljević. 

Program ansambla sastoji se od suvremene udaraljkaške literature napisane za udaraljkaške sastave kao i raznih obrada klasične glazbe, filmske glazbe te autorskih kompozicija Mateja Meštrovića pisanih za kompletan ansambl i klavir.

 

Trenutno umjetnik nema zakazanih predstava