English

Waarts, Stephen | violina

Datum objave: 21.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Violinist Stephen Waarts cijenjen je zbog svog “tehničkog umijeća i posve prirodnog osjećaja za glazbenu dramatiku” (Strings Magazine).  Privukao je pozornost diljem svijeta osvojivši nagradu publike i nagradu stručnog žirija na Natjecanju Queen Elizabeth; prvu nagradu, Bachovu nagradu i skladateljsku nagradu na Natjecanju Yehudi Menuhin (2014.); prvu nagradu i još šest nagrada na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike (2013.); drugu nagradu i nagradu publike na Međunarodnom natjecanju u Montrealu (2013.); te prvu nagradu i nagradu Romantic Concerto na Međunarodnom natjecanju mladih violinista Louis Spohr (2011.). Komentirajući Waartsove nagrađene izvedbe na nedavno održanom Natjecanju Queen Elizabeth, Ariane Todes je u časopisu Elbow Music napisala slijedeće: “Kada je u pitanju nepatvorena muzikalnost, imaginacija, osjećajnost, ekspresija, samozatajnost i komorno umijeće, za mene je Waarts bio apsolutni pobjednik”.

Tijekom sezone 2014.-2015., Waarts  nastupa na Silicon Valley festivalu francuske klasične glazbe, na glazbenim festivalima Orford - Canada i Lake George – NY,  na koncertima s Komornim orkestrom San Francisca, te na solističkom koncertu u Muzeju Louvre (Pariz).

Kao uspješan glazbenik od najranije dobi, Waarts je do sada svirao preko četrdeset standardnih ali i rijetko izvođenih violinskih koncereta nastupajući kao solist uz Clevelandski orkestar, Montrealski simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar grada Austina, s ruskim, njemačkim, norveškim i španjolskim orkestrima, te s brojnim orkestrima diljem Kalifornije kao što su Redwoodski simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar Prometheus. Čest je sudionik ljetnih glazbenih kampova među kojima su Verbierski festival u Švicarskoj, Glazbeni program Perlman u New Yorku i Floridi, Music@Menlo u Kaliforniji te Summit Music festival u New Yorku.

Stephen Waarts rođen je u San Franciscu 1996. godine. Prvu glazbenu naobrazbu stječe uzimajući satove violine po Suzuki metodi kod Krishnabai Lewis i kasnije kod Jenny Rudin, nakon čega uči kod Stevea Lightburna. U četrnaestoj godini završava srednjoškolsku naobrazbu na Konzervatoriju u San Franciscu. Trenutno studira u klasi Aarona Rosanda na Glazbenom institutu Curtis u Filadelfiji. Pored svoje aktivnosti na polju glazbe, Waarts je i uspješan matematičar, što je dokazao osvajanjem niza matematičkih nagrada u svojoj zemlji.